Zanimljivi novogodišnji običaji

122

Nova godina se prvi put slavila 1. januara 153. godine p.n.e. u Rimu. Proslava Nove godine predstavlja zapravo jedan od najstarijih običaja čovječanstva. Sve kulture i narodi koji koriste kalendar, slavei vesele se novoj godini. Postoje pretpostavke da su Kinezi prvi slavili Novu godinu, a poslije njih stari Germani ili Rimljani.

Običaji dočeka Nove godine razlikuju se širom  svijeta, a za Vas izdvajamo samo neke:

Argentinci će npr. paziti da na sebi te noći imaju ružičasto donje rublje jer će njime, vjeruju, privući ljubav u sljedećoj godini. Simbolički će, nakon što sat otkuca ponoć, zakoračiti desnom nogom prema naprijed, gdje god se nalazili.

Brazilci pak nose bijelu boju jer njome, smatraju, tjeraju zle duhove, a oni posebno predani prinijet će darove božici Lemanji, božici mora i vode koja voli darove, posebno cvijeće. Ako bacite cvijeće u more ili rijeku, a ono vam se vrati, to znači da Lemanja nije prihvatila poklon. Što se točno onda dešava u godini koja slijedi, nije nam poznato.

Na Staru se godinu u Čileu simbolički jede kašika leće što simbolizira bogatstvo, ali i dobru poslovnu godinu. Također se mete kuća čime se zapravo izbacuje negativna energija van. U čileanskom gradu Talcu običaj je čekati Novu godinu u društvu preminulih prijatelja i obitelj, točnije na groblju uz svjetlo svijeća.

Kolumbijce biste pak mogli vidjeti kako se šeću s praznim koferom, ali samo oni koji sljedeće godine žele puno putovati.

Španjolci u ponoć jedu grožđe i to jedno zrno za svaki od 12 otkucaja, a Škoti su nešto kompliciraniji. Oni jako paze na to ko će prvi ući u kuću nakon što otkuca ponoć, a ta osoba najčešće nosi darove (od komada hljeba do boce viskija). Irci pak lupaju hljebom u zidove kako bi otjerali zle duhove i donijeli sreću.

Na Novom Zelandu, čiji stanovnici među prvima u svijetu ulaze u Novu godinu, običaj je lupati loncima i poklopcima što glasnije.

Rusi pak svoje novogodišnje želje zapisuju na papir, zatim spale, a pepeo prospu u čašu šampanjca koji moraju ispiti prije ponoći. U dijelovima Sibira ljudi se doista jako muče da im nova godina bude sretna – moraju izdubiti rupu u zaleđenom jezeru, a potom zaroniti na dno noseći sa sobom drvo.

Rumuni  imaju možda najbizarniji način razlučivanja hoće li nova godina biti sretna ili ne. Naime, morate pokušati razumjeti životinje. Ako čujete što govore, to je loš znak. Ako ne čujete, godina će vam biti odlična!

U Johannesburgu u Južnoj Africi običaj je mikrovalne i druge kućanske aparate ili neželjeno pokućstvo jednostavno – baciti kroz prozor.