Skandali u povodu skandaloznog obilježavanja: ponovno na sceni velikosrpski, odnosno velikohrvatski snovi

122

Prisustvo Dragana Čovića na skandaloznom obilježavanju u Banja Luci izazvalo je veliku pažnji javnosti u BiH.

Politički analitičar Senad Pećanin je pojavljivanje ovog kontroverznog političara na Dodikovoj ceremoniji okarakterisao sljedećim riječima:  Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović jedini je lider u regionu koji istovremeno plače nad Vukovarom i slavi Republiku Srpsku. Dakle, entitet koji je nastao na genocidu, ratnim zločinima i etničkom čišćenju Bošnjaka i Hrvata”.

Pored Dragana Čovića brojne reakcije izazvalo je i pojavljivanje ambasadora Hrvatske Ivana Del Vechia na obilježavanju neustavnog Dana RS-a.

“Činjenica da su od cijelog diplomatskog kora u BiH operetnoj vojnoj paradi u slavu genocida prisustvovali ambasadori Rusije i Hrvatske, kao i premijerka Srbije, još jednom svjedoči da Beograd i Zagreb u Moskvi imaju moćnog pokrovitelja u ponovo oživjelom projektu podjele BiH i palestinizaciji Bošnjaka. Sada je jasno da je HDZ-ova suzdržanost povodom glasanja u Parlamentu BiH o rezolucijima o osudi genocida u Srebrenici i zahtjevu za ubrzanjem integracije države u NATO u potpunosti usklađena sa zahtjevima Kremlja. Zanimljivo je da aktuelne vlasti u Beogradu i Zagrebu imaju vjerovatno najlošije međusobne odnose još od završetka Drugog svjetskog rata. Oni ne mogu postići saglasnost ni o jednom bitnom pitanju, osim o podjeli teritorija u Bosni i Hercegovini i držanju naše zemlje u kolonijalnom statusu”, naglasio je Pećanin.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković zatražio je od potpredsjednice Vlade i ministrice vanjskih poslova Marije Pejčinović Burić da pozove ambasadora u BiH Ivana Del Vechia nazad u Hrvatsku.

Del Vecchio je prisustvovao, uz Anu Brnabić, ruskog ambasadora Petra Ivancova i košarkaša Dejana Bodiroge, obilježavanju neustavnog praznika na kojem je jučer posthumno odlikovan i general Slavko Lisica koji je u Hrvatskoj osuđen na 15 godina zatvora zbog ratnih zločina. Plenkovićev poziv Del Vechiju na razgovor u Zagreb još ne znači njegov opoziv na funkciji ambasadora u našoj zemlji.

No, tu nije kraj parade kiča.

Naime, urednica i producentica BHT 1 Svjetlana Topalić objavila je na svom Twitter profilu čestitku povodom neustavnog dana RS-a riječima “srećan ti rođendan, republiko”. Tako je državni javni servis ponovo postao tema u negativnom svjetlu, a nakon što se urednik informativnog programa Marko Radoja našao na udaru kritika jer se ljetos u javnosti pojavila informacija da je voditeljima informativnog programa ovog javnog servisa zabranio da tokom informativnih emisija 11. jula nose Cvijet Srebrenice.