Kolonizatori su ubili toliko domorodaca da su promijenili klimu

195

Kada su Evropljani stigli u Ameriku, uzrokovali su toliko smrti i bolesti da su promijenili globalnu klimu, otkriva nova studija, a prenosi CNN.

Evropski doseljenici na američko tlo ubili su 56 miliona pripadnika autohtonih naroda u toku sto godina u Južnoj, Srednjoj i Sjevernoj Americi uzrokujući time napuštanje i zagađivanje velikih poljoprivrednih površina, procijenili su ovo istraživači na Univerzitetu Koledž u Londonu.

Povećanje broja stabala i vegetacije na području veličine Francuske rezultiralo je masovnim smanjenjem ugljendioksida u atmosferi, navodi se u studiji.

“Do trenutka kada je Kolumbo stigao na američko tlo 1492. godine količina ugljendioksida i klima bili su relativno stabilni. Do promjene je došlo 1610. godine. Dakle, ovo je prva velika promjena koju vidimo u Zemljinim stakleničkim gasovima”, rekao je profesor geografije Mark Maslin, jedan od koautora studije.

Prije ove studije neki naučnici su tvrdili da su temperaturne promjene u 17. vijeku, koje se nazivaju Malim ledenim dobom, uzrokovale samo prirodne sile.

Ali, kombinacijom arheoloških dokaza, istorijskih podataka i analize ugljenika pronađenog u ledu na Antarktiku, istraživači UCL-a pokazali su kako je pošumljavanje koje je direktno uzrokovano dolaskom Evropljana, ključna komponenta globalnog zahlađenja, rekli su istraživači.

“Jedini razlog zbog kojeg je došlo do malog ledenog doba u 17. vijeku je genocid nad milionima ljudi”, rekao je Maslin CNN-u, prenosi Tanjug.

Istraživači su analizirali antarktički led koji hvata atmosferski gas i može da otkrije koliko je ugljen-dioksida bilo u atmosferi prije nekoliko vijekova. Ledene jezgre pokazale su da je 1610. godine došlo do manje količine CO2. Ta promjena u 17. vijeku dovela je do hladnijih zima, ledenih ljeta i propadanja žetve.

“Implikacije ove studije nadilaze nauku o klimi i takođe doprinose istraživanjima iz oblasti geografije i istorije”, kazao je Maslin, ističući i da je smrt autohtonih Amerikanaca direktno doprinijela uspjehu evropske ekonomije.

Naime prirodni resursi i hrana iz Amerike pomogli su širenju evropske populacije i industrijske revolucije.

Autor: abrašmedia