Tužno sjećanje na masakr na Markalama

192

U glavnom gradu BiH danas se obilježava 25 godina od prvog masakra koji se desio na sarajevskoj pijaci Markale, u kojem je 68 ljudi poginulo, dok su čak 144 osobe ranjene.

Naime, 5. februara 1994. godine u podnevnim satima projektil kalibra 120 milimetara ispaljen je sa srpskih položaja na području sela Mrkovići koji je pao na gradsku pijacu Markale u blizini koje je u tom trenutku bilo više stotina ljudi.

Međunarodni krivični sud za ratne zločine počinjene na tlu bivše Jugoslavije donio je presudu kojom se Stanislava Galića osuđuje na kaznu doživotnog zatvora zbog svih pet granatiranja za koja je bio i optužen, a među njima se našlo i granatiranje Markala.

Građani Sarajeva i ove godine će se prisjetiti stradanja simboličnim okupljanjem na Pijaci Markale i polaganjem cvijeća na spomen-obilježje. Iako je prošlo četvrt stoljeća od masakra, Sarajevo ne zaboravlja plač, jauke i krv.

Obilježavanju će prisustvovati i brojni zvaničnici Grada Sarajeva na čelu s gradonačelnikom Abdulahom Skakom, a polaganju cvijeća prethodit će Zajednička komemorativna sjednica Skupštine Kantona Sarajevo, Gradskog vijeća Sarajeva i općinskih vijeća s područja KS.