Danas je Dan zaljubljenih

0
1524

Širom svijeta danas se obilježava Dan ljubavi – Valentinovo. Brojne legende govore o ovom prazniku, a običaji darivanja i obilježavanja se razlikuju od istoka do zapada. Glavni cilj praznika je proslaviti ljubav i uživati u vremenu provedenom s partnerom, prijateljima i porodicom.

Zanimljivi su običaji na koji način se proslavlja ovaj praznik. U BiH se obilježava kao na Zapadu, poklonima i izlaskom ili romantičnom večerom. U hrvatskom Međimurju i ranije postojao narodni običaj da se za djecu dan sv. Valentina ostavlja djeci peciva u obliku ptica u dvorištu, uz objašnjenje da je to dan kada ptice imaju svadbu, da se “ftičeki ženiju”.

U Japanu na Valentinovo žene daruju svoje muškarce, a ne obratno. Još se u 70-im godinama razvio običaj davanja posebnih vrsta čokolada za Valentinovo kojima Japanke jasno i bez riječi daju do znanja kakva je priroda njihove veze ili kakve su njihove namjere prema određenoj osobi. Žene “čokoladu obaveze” daruju muškarcu kojem nešto duguju ili osjećaju određenu vrstu obaveze, pa u tom nizu mogu biti i prijatelji, brat ili čak otac. Oni koji prime čokoladu smatraju se pravim sretnicima.

Čokolada za Valentinovo omiljeni je poklon i u Italiji. Međutim, postoje posebne čokoladne bombonijere, Baci Perugina, od lješnjaka i čokolade. Ovaj poklon smatra se idealnim za Valentinovo. Također, postoji tradicija prema kojoj djevojka mora paziti koju mušku osobu će prvu ugledati na Valentinovo jer će upravo ona postati njezinim suprugom.

Danci svojim voljenima na Valentinovo šalju šaljive ljubavne pjesmice (gaekkebrev). Pjesme se šalju anonimno, a ime pošiljatelja sakriveno je u stihovima. Ima vremena do Uskrsa odgonetnuti ko joj je poslao. Ako uspije, pošiljatelj joj na Uskrs daruje jaje, a ako ne uspije, pošiljatelj se ipak otkrije te tada ona njemu mora darovati jaje.

Na Filipinima postoji običaj da se povodom Valentinova organiziraju masovna vjenčanja.

U Francuskoj je nekada bila tradicija da muškarci i žene uđu u kuće koje su se nalazile jedna nasuprot drugoj, a zatim bi jedni druge dozivali. Žene na čiji poziv niko ne bi odgovorio, sakupile bi se, napravile krijes te uz psovke i kletve u vatru bacale slike i druge predmete muškaraca koji su ih odbili.

U Njemačkoj se daruju čestitke na kojima se nalaze slike praščića jer je upravo svinja u ovoj zemlji simbol sreće i požude.

U Velikoj Britaniji mnogi roditelji zadržali su tradiciju darivanja djece jer je prema legendama nekada davno u Norfolku noć uoči Valnetinova Javk Valentine obilazio djecu i darovao im poklone i slatkiše.

U Finskoj je ovo Dan prijateljstva. Prijatelji daruju jedni druge i druže se.

Popularnost ovog praznika raste iz godine u godinu, a balkanske zemlje priključile su se ostalima sa Zapada u obilježavanju. Najradosniji su trgovci i ugostitelji koji na ovaj dan imaju dobru zaradu. Hallmark je proizveo prvu čestitku za Valentinovo još 1913. godine.

Spomenimo i to da svake godine grad Verona u Italiji, u koji je Šekspir smjestio radnju Romea i Julije, primi oko 1.000 pisama za Valentinovo koji su naslovljeni na Juliju.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here