Jadranko Prlić ne želi u zatvor u Velikoj Britaniji

354

Nekadašnji politički čelnik samoproglašene Hrvatske Republike Herceg-Bosne Jadranko Prlić zatražio je od Mehanizma za međunarodne tribunale da 25-godišnju kaznu zatvora za zločine počinjene nad Bošnjacima ne služi u Velikoj Britaniji, saznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine.

Prlić je u pismu predsjedniku Mehanizma Carmelu Agiusu, u koje je BIRN BiH imao uvid, napisao da je zatvor na otoku Wightu, u kojem bi trebao služiti kaznu, namijenjen prestupnicima osuđenim za nasilne ili seksualne zločine.

“Izvještaj o inspekciji ovog zatvora iz 2015. godine navodi da, iako su incidenti nasilja smanjeni, 18 posto pritvorenika se ne osjeća sigurnim, 36 posto njih je prijavilo nasilje od strane drugih pritvorenika, a 34 posto nasilje od strane stražara”, navodi Prlić u pismu, prenosi agencija Fena.

On dodaje da taj zatvor ne predviđa mogućnost da zatvorenici koriste računar, što će mu otežati rad na zahtjevu za preispitivanje presude kojom je pravosnažno proglašen krivim za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu, koji je za cilj imao progon Bošnjaka.

Onemogućavanje pristupa laptopu, navodi Prlić u pismu, spriječit će ga da piše knjige, kojih je, kako dodaje, objavio već 11.

Na kraju piše kako bi mu se trebalo omogućiti da kaznu služi u Bosni i Hercegovini, s obzirom na skoro otvaranje državnog zatvora, koji je, kako navodi Prlić, izgrađen sredstvima međunarodne zajednice i po najvišim standardima.

Ovo pismo Prlić je poslao bh. institucijama i ministru pravde Bosne i Hercegovine Josipu Grubeši, od koga je zatražio da mu pomogne da se promijeni odluka o lokaciji gdje će služiti kaznu.

“S obzirom da nije moguće da služim kaznu u svojoj zemlji, što bi bilo logično, želim da budem prebačen u zatvor koji ima uvjete poput onih u državnom zatvoru, gdje će kazne služiti osuđenici za slična djela”, napisao je Prlić.