Pad Bobovca

0
1697

Na današnji dan 1463. godine Osmanlije su osvojile grad Bobovac, prijestolnicu Bosanskog kraljevstva.

Kraljevski grad Bobovac u centralnoj Bosni, sjeverno od Kraljeve Sutjeske, podignut je na strmoj bobovačkoj kosi i iz njega se branila Bosna za vrijeme osmanlijske invazije. Smatra se kako je njegova snaga bila baš u tom „kamenu na kamenu“.

Glas o Bobovcu kao neosvojivoj utvrdi podigao mu je slavu toliko da je i sultan Mehmed II. Osvajač spoznao da će „zauzeti Bosnu“ tek kad osvoji Bobovac.

Grad su štitile više od kilometra duge zidine s 11 kula. U proljeće 1463. utvrdu je napalo 20 000 vojnika koji su ga počeli opsjedati. Sam sultan je 19. maj doveo svu ostalu raspoloživu vojsku koja je počela silovitu bitku, te su Turci Bobovac osvojili u samo tri dana.

Osvajanje grada iznenadilo je bosanskog kralja Stjepana Tomaševića koji zbog pada nije mogao organizirati obranu Bosne. Prema mišljenju nekih povjesničara, za pad Bobovca kriva je izdaja zapovjednika obrane, pokatoličenog bogumila kneza Radaka koji je grad predao sultanu, a ovaj mu je za „nagradu“ odrubio glavu. Drugi, pak, misle da je razlog pada ipak bila turska premoć. Ne zna se zbog čega je uistinu pao grad koji je mogao izdržati i dugogodišnju opsadu.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here