Na današnji dan umro Stjepan Tomaš – bosanski kralj

0
1513

1461. godine umro je bosanski kralj Stjepan Tomaš. Njegovu vladavinu obilježio je građanski rat sa Stjepanom Vukčićem Kosačom, zatim brak s njegovom kćerkom Katarinom, te sukobi s Đurđem Brankovićem i Turcima. Ostao je upamćen i kao jedini bosanski vladar koji je progonio pripadnike drugih vjeroispovjesti, preciznije bosanske krstjane kojima je i sam pripadao prije dolaska na prijestolje.

Prije dolaska na prijestolje Stjepan Tomaš je oženio Vojaču, bosansku krstjanku koja nije bila iz plemićke porodice, i to po bogumilskom obredu (takozvanom “običaju domovine”), što znači se Tomaš obavezao da će joj biti vjeran sve dok mu ona bude “dobra i vjerna”. Njihov brak je poništen papinom odlukom 29. maja 1445. godine. S njom je imao jednog sina Stjepana Tomaševića (umro u junu 1463), oženjenog Jelenom Branković (Marom) 1459. godine, koji nije imao poznate djece.

Na dan Uzašašća, 26. maja 1446. godine, u Milodražu kod Fojnice, kralj Stjepan Tomaš je oženio Katarinu Vukčić Kosaču, kćerku hercega Stjepana Vukčića Kosače i Jelene Balšić. S njom je imao dvoje poznate djece Sigismunda Tomaševića (kasnije poznatog kao Ishak-beg Kraljević) i Katarinu Tomašević.

Kralj Stjepan Tomaš umro je iznenada 10. jula 1461. godine. Legenda kaže da su ga ubili njegov brat Radivoj i sin, Stjepan Tomašević, ali nema dokaza koji bi to potvrdili. Stjepan Tomašević i Jelena su tako postali kralj i kraljica Bosne. Stjepan Tomaš je sahranjen u kraljevskom mauzoleju na Bobovcu. Antropolog Živko Mikić procijenio je, na osnovu stanja zuba, da je kralj u vrijeme smrti imao oko 50 godina.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here