Veliki broj vjernika na Bajram namazu u džamijama općine Pale FBiH

248

Poruka ovogodišnjeg Kurban bajrama je život posvećen Bogu u zajednici s ljudima, u međusobnom poštovanju, dobru i plemenitosti, te borba protiv velikih pošasti našeg društva: mržnje, nesigurnosti, korupcije, nepoštivanju prava i zakona, ovisnosti o kockanju koje nagrizaju sve pore našeg društva i naših porodica.

Naime, danas muslimani širom svijeta proslavljaju jedan od najvećih blagdana Kurban bajram.  “Kurban ili Hadži bajram – veliki su mubarek dani, dani velikog Božijeg dobra. Njihovu važnost određuje klanje kurbana – tradicija Božijeg poslanika Ibrahima, neka je mir i spas Božiji na njega, i dijeljenje kurbanskog mesa siromasima, prijateljima, komšijama; i dani hadža – dan boravka nekoliko miliona muslimana u Časnim mjestima Mekki i Medini. Oni su se sa svih strana svijeta zaputili ka Časnome Hramu kako bi obavili peti stub islama – hadž – koji im Uzvišeni Bog propisuje, i koji je dužan obaviti svaki musliman čim stekne materijalne uslove za to. Hadžija je Allahov gost kome se pruža prilika da mu budu oprošteni svi grijesi i zato se milioni muslimana svake godine okupe na tlu kojim je koračao Muhammed, neka je mir i spas Božiji na njega. Kurban bajram traje četiri dana”, naveli su iz Islamske zajednice u BiH.

Jutros je impozantan broj vjernika ispunio obje džamije na području našeg džemata. Bajram namaz i bajramsku hutbu u džamiji Hrenovica predvodio je mjesni imam Alija ef. Čančar, dok je u Semiz Ali – pašinoj džamiji bajram namaz i bajramsku hutbu predvodio student druge godine Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu, Hamza Ahmed ef.Manalo.