Turisti na vrhuncu toplotnog vala u Mostaru: Ovo je pakleno, ali ne žalim

220

Ulice Mostara su puste. Izuzetak je Stari grad, koji je i danas ispunjen turistima.

Neki su, kako su nam kazali, naviknuti na palkene vrućine, kakva je danas u Mostaru, a ima i onih koji se teško nose sa svime.

Živa na termometru u Fejićevoj ulici oko 14 sati bila se popela do 40 celzijusa,  a živa na termometrima je dostizala nevjerovatnih 50 stepeni na suncu.

Neki građani kroz grad su prošli sa kišobranima koji su poslužili kao suncobrani, neki su našli osvježenje u Neretvi, a neki i u rashlađenim napicima i sladoledima.

– U Mostar dolazim svakog ljeta. Ovo je pakleno, ali ne žalim. Iz ovog grada nosim lijepe uspomene. I kada je vruće, ovdje je lijepo. Tražimo hlad. Prije sat smo išli na ručak i bilo je ugodno. Oko nas su bile prskalice, kazala nam je Mileva iz Srbije.

Hans je došao iz Njemačke i sa vrućinom teško izlazi na kraj.

– Došao sam vidjeti Stari most. Žao mi je što nemam opremu za kupanje, jer bih se sad sigurno dolje kupao u rijeci. Noću je ugodno u Mostaru, ali je danas baš pakleno, kazao nam je.

Bašte na Musali i u Fejićevoj bile su puste. Građani vrijeme provode u kućama i stanovima uz rashladne uređaje.

Iz Hitne pomoći apelovali su da se ne izlazi u špici dana bez prijeke potrebe, a savjetovala se i lagana odjeća i što više napitaka.