Dodik: Neću glasati za ANP, čini se da mandatar neće proći

207
Za utorak su zakazane vanredna i redovna sjednica Predsjedništva BiH gdje bi osim Godišnjeg nacionalnog plana (ANP) trebalo da se raspravlja i o imenovanju kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara.

U  intervjuu za našu RTRS, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da neće glasati za Godišnji nacionalni plan za pristup NATO-u, a da će Republika Srpska nakon 5. septembra da odluči kako će se dalje ponašati u odnosu na BiH.

– Oni su to iskomplikovali. Јa ne tražim da se ta tačka povuče sa dnevnog reda, ali ću glasati protiv. Čini se da kandidat neće proći. Do 5. septembra imaju rok, a onda ćemo vidjeti šta ćemo – rekao je Dodik za RTRS.

Još ranije su članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović jasno dali do znanja kako nema podrške imenovanju  SNSD-ovog Zorana Tegeltije za mandatara za sastav Vijeća ministara ukoliko prije toga ne bude dogovoreno usvjanje i slanje prvog ANP-a u sjedište NATO-a u Brisel.

Ovakav stav Komšića i Džaferovića jučer je dobio i podršku State Department, a ispravnost angažmana Komšića i Džaferovića posebno je istaknuo Matthew Palmer, zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Euroaziju.