Harem Semiz Ali –pašine džamije u Prači dobio novi izgled

387

Proteklih dana u haremu Semiz Ali –pašine džamije ponosno se uzdigao novi šadrvan, čija namjena je prvenstveno, omogućiti vjernicima uzimanje abdesta u toplim ljetnim mjesecima. Ova prelijepa građevina neodoljivo podsjeća na čuveni sarajevski Sebilj, a izgrađena je na temeljima koje je svojevremeno utvrdio pračanin Semiz Ali – paša.

Jedan od glavnih inicijatora njegove ponovne izgradnje  je Hajrudin Ćuprija, koji  je petnaest godina obavljao dužnost imama ovog džemata, a trenutno obavlja funkciju direktora jedne sarajevske osnovne škole.

Zatekli  smo ga u haremu džamije, te saznali više detalja o izgradnji ovog prelijepog objekta.

“Nakon povratka na područje Prače zatekli porušenu džamiju, devastirano turbe i komplatan harem, i nakon tog prizora kompletan džematski odbor se složio da ne žurimo sa obnovom, te da izgradnju radimo temeljito, obzirom da je ovaj objekat još u i vrijeme SFRJ bio pod zaštitom države” – kazao je Ćuprija na početku razgovora.

Naročitom ljepotom se mogao pohvaliti minaret, jer se radilo o dragulju osmanske arhitekture izgrađenom od sedre. Nažalost, i ovaj ponosni vitki minaret porušen je u vrijeme agresije na BiH. Semiz Ali -pašina džamija izgrađena je u periodu 1541.-1546., a njen  vakif Semiz Ali –paša, je pored nje sagradio turbe i šadrvan  koji je porušen 1943. godine – ističe naš sagovornik.

U fazi izgradnje, džamiji je vraćen njen autentičan izgled, sa kupolom, također i njen minaret je izgrađen sedrom kako je to svojevremeno uradio njen vakif, a onda smo pristupili ideji izgradnje šadrvana, koji djeluje veoma jednostavno na prvi pogled, no to nije tako. Riječ je o jedinstvenoj izradi gdje je upotrijebljen mermer i drvo visoke kvalitete. U pitanju je zahtjevan projekat  čija vrijednost iznosi blizu 40 000 KM. Sredstva za izgradnju ovog prelijepog šadrvana izdvojilo je federalno Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica, federalno Ministarstvo prostornog uređenja, Općina Novi Grad Sarajevo, kao i  Medžlis IZ Sarajevo. Ovakvim šadrvanom mogu se pohvaliti još samo dvije ili tri bosanske džamije – kazao je Ćuprija.

Hajrudin ef. Ćuprija nam je otkrio da uskoro u kompleksu džamije možemo očekivati nove radove, obzirom da je trenutno u toku izrada projektne dokumentacije za renoviranje turbeta koje se nalazi u veoma lošem stanju. Očekujemo da će Tika finansirati taj projekt obzirom da već imamo čvrsta obećanja ove organizacije.

On je također, je izrazio nadu da će u narednom periodu biti pokrenut projekat izgradnje kamenog zida oko džamijskog harema, kojom je isti bio opasan još u XVI stoljeću. Na taj način ovom monumentalnom objektu bio bi u potpunosti vraćen izgled iz XVI stoljeća.

Moja vezanost za ovaj kraj i njene ljude je trajna i iskrena, jer sam petnaest godina proveo sa povratnicima, petnaest godina sam bio imam ovog džemata, i faktički se osjećam kao da sam zaista rođen ovdje. Svaki vaš uspjeh je i moj uspjeh, te ću i u budućem periodu nastojati dati svoj doprinos boljitku ovog područja – poručio je na kraju razgovora naš sagovornik Hajrudin ef. Ćuprija.