Održana 2. konferencija MAMF u Sarajevu: Mame se družile i razmjenjivale iskustva

246

Meliha Mulahalilović-Žiško, koordinatorica projekta i idejni tvorac MAMF-a, zahvalila se svim mamama na dolasku i na tome što su odvojile malo vremena i za sebe.

“Danas se od žene očekuje da sve postigne, da bude i dobra majka, supruga, domaćica i poslovna žena. Većina žena uspijeva postići sve što treba, ali postoje dani kada to sve ne ide i kad nam je potrebna pomoć, savjet, podrška.

U našem društvu su neke teme tabuizirane naročito kada je u pitanju roditeljstvo, odgoj djece, bračni odnosi . Majke se mnogo preispituju, jesu li sve učinile kako treba i kako se od njih očekivalo. Značajno je reći da ne postoje perfektni roditelji i savršene majke ali je važno da analiziramo svoje postupke i da edukacija nikada ne prestane”, rekla je Mulahalilović-Žiško.

Zahvaljujući podršci društveno odgovornih kompanija, konferencija je prisustvovalo blizu 300 mama na panelima.

Zdrava mama, Život s blizancima, Mamin poslovni klub izazvali su mnogo pažnje jer su mame direktno govorile o svojim iskustvima roditeljstva, kako su savladala određene poteškoće, kako su se organizirale, smiješnim situacijama koje prate odrastanje, ali i o ličnim izazovima.

“Koliko god to nekima izgledalo smiješno ali u današnje vrijeme biti uspješna mama, biti uspješna na poslu je ponekad teško i svima nam treba ta moralna podrška od strane drugih mama/žena i da znamo da nismo same. O problemima s kojima se danas mame suočavaju treba razgovarati i rješavati ih zajedničkim snagama kako bi stvorile jednu zdravu sredinu, kako za nas tako i za našu djecu” naglašava mama Emina Šeta Spahić.

Ovogodišnje panelistkinje bile su: Marizela Šabanović, Dalija Hasanbegović Konaković, Nataša Hajdarević, Amela Radan, Berina Spahalić, Dijana Jelić, Nina Grebo, Tamara Jovović, Maja Graholski Kojundžić, Ševala Hodžić, Kristina Šešlija, Samra Hadžović, Nina Grebo, Zana Tafi i brojne druge mame. Specijalna gošća je bila Nada Bučević, kreatorica “Safari duha radionica o mudrosti odgoja”, koja je održala predavanje o važnosti razvoja emocionalne inteligencije kod djece.