Dok traje kriza u Stranjanima: Rudari Raspotočja i Stare jame zabrinuti činom kolega

168

U današnjem dopisu kojeg je sindikalnim jedinicama poslao Samostalni sindikat radnika rudnika Federacije Bosne i Hercegovine još se navodi da se radnici u Raspotočju i Staroj jami pitaju zašto njihovi komorati, kolege, energično odbijaju mogućnost da rade zajedno u pogonima koji imaju određenu perspektivu te pokušaju zajedničkim radom očuvati RMU Zenica.

“Kako je moguće da danas jedni drugima u Zenici poručujemo ‘ako nema nas, neka nema nikoga’, kako pogledati u oči kolegama iz drugih rudnika iz sastava Koncerna JP Elektroprivreda BiH koji su zajedno sa nama 10. septembra u Sarajevu uzvikivali ‘Svi smo mi Zenica’. Kako poslije ovoga što su čuli šta mi jedni drugima poručujemo?”, stoji u dopisu te se dodaje:

“Naša odlučnost u Raspotočju i Staroj jami je ogromna. Mi borbu u ovom vremenu za pogone ne želimo, mi želimo borbu za istorijski ponoš našeg grada i domovine, mi želimo borbu za RMU Zenica u Zenici.”

Također pozvali su struku pogona Stranjani da predstave rudarske projekte i elaborate koji će dokazati ekonomsku opravdanost nastavka izvođenja radova u pogonu Stranjani, ako isti postoje, a ne da iste te elaborate javnosti iznose nedovoljno kvalifikovane osobe pogona Stranjani.

Traže i od navedenih da u roku od 48 sati do kraja definišu svoje odluke i da se njihovom realizacijom osigura opstanak RMU Zenica.

Savez radnika rudnika FBiH je i ranije kazao kako ne želi ulaziti u elaborate i isplativosti kopanja u rudnicima, ali da se bore za svakog rudara da ima posao i da tim poslom zarađuje svoju plaću.

Upravnik jame Stranjani Asmir Džuk je kazao kako Uprava RMU Zenica zove kuće rudara i porodicama govori da će njihovi hranitelji ostati bez posla ako se ne jave u neku od jama.

“Spisak od 192 radnika je poslan advokatu, ima ljudi koji su potpisali taj spisak, ali sada odustaju. Međutim, mali je to broj i sigurno će na kraju biti ako ne 192 onda 162 rudara na tom spisku. Ja ne znam da li zovu iz uprave kuće rudara i da li im prijete, ali znam da im je rečeno ako se ne jave u neke od dva rudnika, Raspotočje i Stara jama, da će dobiti otkaz”, kazao je upravnik jame Stranjani Asmir Džuk.