Danas je Svjetski dan vida: Koliko vi vodite računa o očima

0
1653
Cilj jeste podizanje svijesti javnosti da su neophodne redovne kontrole vida, ali i da osobe sa oštećenjem vida ne smiju biti diskriminirane, s naglaskom na dječiji školski uzrast.

Iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica navode da je nerazvijen i slab vid kod djece česta pojava, a radi se zapravo o poremećaju razvoja vida u ranom djetinjstvu, te ako se taj problem rano ustanovi, liječenje je vrlo uspješno, što je važno za cijeli život.

Vid nije razvijen pri rođenju nego njegov razvoj počinje gledanjem. Vidni podražaji stimuliraju razvoj vida, a on je najaktivniji u prve 2-3 godine života. To je upravo kritično razdoblje za nastanak slabovidnosti (ambliopije). Najčešći poremećaji vida su dalekovidnost, kratkovidnost i astigmatizam (dupla slika).

Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u svijetu je 285 miliona ljudi sa poremećajima vida, od kojih je 35 posto u mlađoj dobnoj skupini, dok je 39 miliona osoba slijepo, od kojih je 18 posto u mlađoj dobnoj skupini.

Služba za školsku higijenu Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica u okviru svojih redovnih djelatnosti, kontinuirano provodi skrining vida kod učenika u svim školama na području Zeničko-dobojskog kantona.

Za sva uočena odstupanja od uobičajenih vrijednosti kod djece, roditeljima se, posredstvom škole, dostavljaju uputnice/preporuke da dijete odvedu na detaljniji oftalmološki pregled. Nakon tih pregleda, škola dostavlja povratnu informaciju Službi za školsku higijenu. Ovaj skrining je od izuzetnog značaja, jer omogućava da se na vrijeme uoče problemi s vidom, te spriječe dodatne komplikacije.

U okviru skrininga za rano otkrivanje poremećaja vida pregledaju se sva djeca drugog i osmog razreda u svim školama na području Zeničko-dobojskog kantona. Kod 6 – 7 posto učenika utvrđen je problem sa vidom, te su ovi učenici upućeni na dalju dijagnostičku obradu u primarnu zdravstvenu zaštitu.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here