Somelijer za čaj Adnan Smajić: Neke vrste čaja na aukcijama dostižu milionske vrijednosti

0
1404
Ovaj rođeni Bijeljinac, koji je po struci ljekar, jedan dio života proveo je u Njemačkoj gdje je, kako nam govori, prošao klasični put izbjeglice. Ističe kako su ljudi iz BiH uglavnom započinjali bauštelom, radom u staračkim domovima, a kako su napredovali dolazili su i do boljih pozicija.
Osim završenog Medicinskog fakulteta, ovaj somelijer je uspio u Njemačkoj završiti i studij javnog zdravstva te je jedno vrijeme radio u farmaceutskoj industriji, ali je u njegovom slučaju ljubav pobijedila te je cijeli život odlučio posvetiti čaju, što su mnogi, dok nije razradio posao, smatrali hazarderskim potezom.

Prije svega, govori nam kako na iskustvo ispijanja čaja utječe mnogo faktora, a ne isključivo okus. Ističe kako su atmosfera, situacija, interakcija između sagovornika te emocije koje se rađaju samo neki od faktora koji mogu doprinijeti tome da dugo pamtimo neku šoljicu čaja koju smo davno ispili.

“Ja sam inače skroman čovjek i ne bih volio da se ovo shvati kao hvalisanje, ali mislim da sam jedini somelijer za čaj, ne samo u BiH, već i u široj regiji. Nama najbliži somelijer za čaj trenutno se nalazi u Beču. Puno škola i kurseva za pripremu čaja postoji u svijetu, posebno u zemljama anglosaksonskog govornog područja, ali su to uglavnom neki online kursevi i problem s ovom vrstom škola jeste taj što za njih ne postoje neki tačno utvrđeni standardi. Kada sam završavao ovaj kurs u Njemačkoj, četiri mjeseca sam proveo na obuci”, počinje priču Adnan Smajić.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here