Sarajevo dobilo prvu biblioteku na otvorenom, djeca oduševljena

0
823

 

Projekt instalacije “Biblioteke na otvorenom” realizirala je Služba za investicije, komunalni razvoj i planiranje Općine Centar.

“Čast mi je predstaviti još jedan uspješno okončan projekt Općine Centar. Mislim da je to prvi u Sarajevu ovog tipa. Projekt je podržao načelnik Općine uz podršku izvođača, u ovom slučaju je to bila fima Kontura koja je napravila projekt u roku od 25 dana”, rekla je Alma Isanović Varunek iz Službe za investicije, komunalni razvoj i planiranje Općine Centar.

Po uzoru na velike evropske gradove, vijećnici Naše stranke u Općinskom vijeću Centar Lamija Tiro i Samir Fazlić prije skoro godinu su uputili inicijativu za instaliranje jedne ovakve otvorene biblioteke.

“Mislim da je ovo prva otvorena biblioteka, ne samo u Sarajevu nego i u Federaciji Bosne i Hercegovine. Nadamo se da će ovaj projekt zaživjeti i u nekim drugim općinama i nekim drugim gradovima. Lamija i ja smo to inicirali i zadovoljni smo krajnjim rješenjem”, rekao je Fazlić.

Prvobitni cilj projekta je popularizacija čitanja knjiga, što predstavlja kvalitetno provedeno vrijeme na otvorenom.

U biblioteci neće postojati nikakva vrsta zaduživanja knjiga te ih potpuno besplatno možete koristiti kad god ste u prilici. Općina Centar će se brinuti o održavanju i očuvanju biblioteke, a tu su i brojni kafići i bašte koje imaju videonadzor.

Knjige koje su se našle na policama “Otvorene biblioteke” donirala je Općina Centar, a i svi građani će moći donirati knjige. Iz Općine su kazali i da će, ukoliko ormarići budu prebukirani, ubaciti još kućica.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here