Vijeće roditelja KS o samopovređivanju: Potrebno preventivno educirati učenike o internetu

202

Vijeće roditelja Kantona Sarajevo oglasilo se povodom upozorenja Ministarstva obrazovanja KS povodom pojave “trenda” samopovređivanja djece u osnovnim školama koji je popularan na društvenim mrežama.”Vijeće roditelja KS je i prethodnih godina u par navrata apeliralo da se briga o korištenju interneta edukacijom učenika provodi preventivno u svrhu njihove zaštite. Vjerovatno da nije dobro spominjati ime te igre jer je indirektno samo propagiramo i možda provociramo djecu koja i nisu čula za nju da je isprobaju. Zato je najbolje poduzeti opće mjere za sigurnost djece na internetu”, kazali su iz Vijeća roditelja.

Istakli su da je upitno dali svaka škola ima dovoljno nastavnog kadra koje posjeduje odgovarajuće znanje za organizaciju roditeljskih sastanaka i predavanja učenicima na ovu temu.

Kao rješenje predložili su da Ministarstvo obrazovanja KS angažuje nekoliko stručnjaka koji bi pripremili uzorak jednog takvog predavanja te ga uz ovakav dopis svim školama dostavili. Tada bi se i vijeća roditelja uključila u animaciju roditelja na važnost prisustva ovom vidu educiranja i saslušanja preporuka od struke.