Za devet mjeseci policija u Sarajevu izdala 62.788 kazni zbog nepropisnog parkiranja

0
683

Tokom devet mjeseci 2019. godine policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo su zbog nepropisnog parkiranja izdali 62.788 prekršajnih naloga vozačima, odnosno, vlasnicima vozila koja su zatečena da su nepropisno parkirana.U odnosu na isti period prošle godine broj izdatih prekršajnih naloga zbog nepropisnog parkiranja je veći za 3.742 prekršajna naloga.

Pored toga, policijski službenici su zbog nepropisnog zaustavljanja ili parkiranja vozila upozorili 2.747 vozača.

Također u prvih devet mjeseci ove godine, zbog nepropisnog parkiranja, po naređenju policijskih službenika Uprave policije, specijalnim vozilom “Pauk” premješteno je 1.499 vozila te su vozači, odnosno vlasnici vozila, pored novčane kazne za počinjeni prekršaj bili u obavezi nadoknaditi i troškove premještanja nepropisno parkiranih vozila.

Zbog činjenice da je i dalje u većem obimu primjetna pojava nepropisnog parkiranja vozila, posebno u užem gradskom dijelu, te da se time nerijetko ometa normalno odvijanje saobraćaja, uključujući i dijelove ulica i puteva, odnosno, autobuskih i trolejbuskih stajališta, koja su namijenjena vozilima javnog gradskog prevoza, kao i na mjestima koja su obilježena znakovima za parkiranje vozila osoba sa invaliditetom, iz MUP-a je najavljeno da će policijski službenici Uprave policije intenzivnije nastaviti sa aktivnostima sankcionisanja prekršaja ove vrste.

“Za provođenje ovih aktivnosti policijskim službenicima na raspolaganju će biti veći broj specijalnih vozila “Pauk” nadležnog kantonalnog preduzeća”, kazali su.

Policija upozorava sve vozače motornih vozila da se suzdrže od činjenja prekršaja, posebno od zaustavljanja i parkiranja vozila na mjestima gdje to nije dozvoljeno, uključujući i mjesta obilježena za parkiranje vozila osoba sa invaliditetom, kao i mjesta gdje svojim nesavjesnim postupcima ometaju normalno odvijanje saobraćaja, sa akcentom na ulice i puteve gdje saobraća javni gradski prevoz građana i posjetilaca glavnog grada BiH.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here