Rebiul-evvel i rođenje Muhammeda a.s.

399

Rebiul-evvel  treći je mjesec islamskog kalendara i dolazi poslije mjeseca safera. U ovom mjesecu nalazi se jedan vrlo važan datum za sve muslimane svijeta a to je 12. rebiul-evvel, dan Muhammedovog rođenja, te ga muslimani širom svijeta proslavljaju mevludom. Ovaj mjesec se smatra vrlo blagoslovljenim mjesecom.

Rođen 26. aprila 570. godine (godina slona) u arapskom gradu Mekki, Muhammed je ostao bez roditelja u ranoj mladosti; odrastao je pod skrbništvom svog amidže Ebu-Taliba. Nakon djetinjstva, Muhammed je radio kao trgovac. Povremeno bi se povukao u pećinu Hira na nekoliko dana zbog izolacije i molitve, a kasnije u 40. godini života ga posjećuje melek Džibril koji mu prenosi prvu objavu od Boga. Tri godine nakon ovog događaja, Muhammed je počeo da propovijeda novu vjeru javno, naglašavajući Bog je jedan i da je potpuna predaja vjeri (islamu) jedini način prihvatljiv Bogu i da je on posljednji Božji poslanik.

Danas, 10.11.2019. godine povodom mjeseca rebiul-evvela, mjeseca rođenja posljednjeg poslanika Muhammeda a.s.. proučen je mevlud poslije podne namaza u Semiz Ali-pašinoj džamiji u Prači.

Prije početka učenja mevluda, džematlijama iz džemata Prača-Hrenovica, obratio se mjesni imam Alija ef. Čančar.

Pored džematlija, učenju mevluda su prisustvovali i pomoćnik glavnog imama Medžlisa Sarajevo, hafiz Ammar Bašić, hafiz Elmir ef. Mašić te dio hora Medžlisa islamske zajednice Sarajevo.

Podsjetimo, povodom mjeseca rođenja Muhammeda a.s., mevlud je proučen i u džamiji u Hrenovici 08.11.2019. godine iza jacije namaza (18:02 h).

Allahumme salli ala Muhammedin ve ala ali Muhammed.

Pripremila: B.Ž.