Konaković primio savjetnika generalnog direktora Siemens Mobility divizije

129
Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elmedin Konaković ugostio je jednog od najuspješnijih Bosanaca i Hercegovaca, koji živi u Minhenu, Advana Begovića, savjetnika generalnog direktora Siemens Mobility divizije, a koji trenutno obavlja funkciju …

… šefa Odjela za projekte širom svijeta po principu “ključ u ruke”.

Kako je poručeno sa sastanka, njegovi savjeti mogu biti korisni Ministarstvu saobraćaja KS i novom menadžmentu Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća (KJKP) GRAS.

Dogovoreno je da se radno-stručni sastanak sa resornim ministarstvom održi što prije, kako bi se razmatrali i definisali najbolji pristupi realizaciji projekta i konkretna stručna podrška Begovića i firme Siemens.

Po njegovim riječima, ciljevi Vlade KS su dugoročno unapređenje javnog gradskog saobraćaja uz implementaciju najsavremenijih svjetskih tehnologija.

– Advan Begović je samo jedan od onih mladih ljudi koji su najprije obrazovanjem, a zatim upornim radom i trudom došli do zavidnih pozicija i koji uspješno predstavljaju Bosnu i Hercegovinu u svijetu –  naglasio je predsjedavajući Konaković.

Inače, “ovaj, bosanski proizvod”, kako sebe voli nazvati, rođen je u Banjoj Luci, a za vrijeme ratnih dešavanja otišao je u Njemačku gdje je završio fakultet mašinstva i ekonomije.

Nedavno je doktorirao na Tehničkom Univerzitetu RWTH Aachen, univerzitetu koji u Njemačkim i svjetskim razmjerama predstavlja jednu od ikona tehnološkog napretka. Kroz konsultantske i istraživačke angažmane radio je za klijente širom svijeta, između ostalog, za Volkswagen, Daimler, Deutsche Post DHL.

Sastanku je prisustvovao i vršilac dužnosti direktora KJKP Gras Ismet Kapo, saopćeno je iz Pres-službe KS.