Dodijeljene zahvalnice i priznanja povodom 70 godina Univerziteta u Sarajevu

212

 

Univerzitet u Sarajevu (UNSA) nizom aktivnosti obilježio je 70 godina rada i postojanja, a danas na svečanoj sjednici Senata dodijeljena su posebna priznanja i zahvalnice pojedincima i institucijama koje su dale ozbiljan doprinos u razvoju tog univerziteta.

Rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj istakao je da su dodijeljene i novčane nagrade najboljim naučnicima, jer je UNSA u 2017. i 2018. godini imao ozbiljnu produkciju u okviru kojih je objavljen niz naučnih radova u prestižnim svjetskim časopisima.

– To je dimenzija poštovanja njihovog rada i to je ozbiljan doprinos u rangiranju UNSA u svijetu – kazao je rektor Škrijelj.

Dodao je da su posebne plakete dodijeljene fakultetima koji su formirani i prije samog univerziteta te koji su učestvovali u kreiranju razvoja od samog osnivanja do danas.

Zahvalnice su, između ostalih, uručene ambasadoru Republike Italije u BiH Nicoli Minasiu za dugogodišnju saradnju i doprinos radu i razvoju UNSA i podršku u realizaciji prestižnog ERMA programa, zatim ambasadoru Kraljevine Saudijske Arabije Abdullahu M. Mominahu i Ambasadi Kraljevine Saudijske Arabije za izuzetan doprinos u radu i razvoju Univerziteta, a naročito u pogledu pomoći u finansiranju, pripremi i realizaciji kapitalnog infrastrukturnog projekta “Univerzitetska biblioteka” te Udruženju Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu također za doprinos u radu i razvoju.

Zahvalnice Univerziteta u Sarajevu dodijeljene su i dekanima za akademski doprinos radu Senata u mandatnom periodu 2016-2020. godina.

Plakete Univerziteta u Sarajevu pripale su pojedinim članovima Upravnog odbora UNSA, kao i organizacionim jedinicama Univerziteta u Sarajevu za izuzetne zasluge kao osnivačima i prvim članicama Univerziteta u Sarajevu.

Godišnjicu Univerziteta obilježili su brojni događaji, svečana sjednica Senata i promocija profesora emeritusa, akademija u Narodnom pozorištu, svečana promocija i dodjela diploma 5.161 diplomantu i magistrantu Univerziteta u Sarajevu, promocija 68 doktora nauka Univerziteta u Sarajevu i gala koncert Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu.