BPK Goražde jedini kanton u BiH koji ima veću pokrivenost izvozom nego uvozom

227

U 2019. godini ma područje BPK Goražde uvezeno je roba i usluga u vrijednosti od 99.730..000 KM , što je u odnosu na isti period predhodne godine manje za 31.221.000 KM ili 23,84 % . U isto vrijeme iz Bosansko – podrinjskog kantona izvezeno je roba u vrijednosti od 199.451..000 KM, što je u odnosu na isti period predhodne godine više za 16.224.000 KM ili 8,85 % više.

Ove je podatke saopštio na press konferenciji Dževad Terović, predsjednik kantonalne Privredne komore.
Terović je ovom prilikom istakao kako je Bosansko – podrinjski kanton lider u Federaciji BiH kada se radi o pokrivenosti uvoza izvozom a među najuspješnijim je regijama u Bosni i Hercegovini.

Naime, prema saopštenim pokazateljima, pokrivenost uvoza roba izvozom u 2019.godini, u BPK Goražde iznosila je 199,99 % , što je u odnosu na isti period predhodne godine kada je pokrivenost iznosila 139,92 više 43 % . Bosansko-podrinjski kanton Goražde ostvario je suficit u razmjeni roba sa inostranstvom od 99.722.000 KM , što znači da je na svakih 100 KM uvezenih roba i usluga izvezeno 199,99 KM , čime je ostvario najbolje rezultate pokrivenosti uvoza izvozom roba i usluga na nivou države BiH , a na nivou Federacijie BiH jedini je ostvario pozitivnu bilansu u razmjeni roba sa inostranstvom od 10 Kantona u Federaciji BiH , dok su dvije ekonomske regije u Republici Srpskoj – Doboj i Trebinje , također imale pozitivnu platnu bilansu , a ostale tri regije Banja Luka , Bijeljina i Istočno Sarajevo ostvarile su negativnu bilansu razmjene roba sa inostranstvom, kao i Distrikt Brčko.

Rast pokrivenosti uvoza izvozom je dijelom posljedica nepostojanja privrednih društava koja se bave uvozom roba široke potrošnje registrovanih na prostoru BPK Goražde , već snadbjevanje Kantona ovim robama vrše dijelovi pravnih lica registrovani van područja BPK Goražde – rečeno je na pressu.

-Mišljenja smo da se po ovom osnovu odlijevaju značajna finansijska sredstva sa područja Kantona u druge dijelove BiH , te smatramo da bi trebalo raditi na osposobljvanju bar jednog pravnog lica koje bi bilo registrovano na području BPK Goražde i koje bi se bavilo uvozom roba široke potrošnje za potrebe našeg Kantona – rekao je Dževad Terović. On je novinarima sapštio da je početkom drugog polugodišta 2019.godine po prvi put privredno društvo Prevent Safety d.o.o. Vitkovići , izvezlo je svoje proizvode koji iznos je evidentiran u BPK Goražde. Dobro bi bilo da se pokuša dogovoriti da i druga dva privredna društva ( Prevent Goražde I Prevent components ) iz grupacije Prevent , svoj izvoz evidentiraju i obavljaju preko BPK Goražde – naglasio je Terović.