Godišnjica protesta u Tuzli: Loš odziv građana pokazuje da je u BiH život “lijep”

177
Šest godina od bunta, manja grupa građana predvođena Sindikatom solidarnosti Tuzlanskog kantona odlučila je obilježiti godišnjicu masovnih demonstracija koje su se iz Tuzle tog februara raširile i na ostale bh. gradove.

Razočarani zbog činjenice da im se nije pridružio veći broj sugrađana, učesnici skupa su poručili da je u odnosu na 2014. godinu stanje danas znatno lošije. Sve veći broj građana odlazi iz BiH, a oni najuporniji koji su ostali u ovoj državi jedva sastavljaju kraj s krajem.

Međutim, to im, prema riječima predsjednika Sindikata solidarnosti TK Sakiba Kopića, očito ne smeta, jer da je drugačije, danas bi izašli na ulice.

“Nažalost, naši građani svoj bijes, silu i muku iskaljuju jedino na društvenim mrežama. Šačica nas danas se okupila ovdje, a trebalo nas je biti nekoliko hiljada kako bismo vlastima poručili da smo tu i da im kažemo da ne mogu raditi više šta hoće. Stanje je mnogo gore nego 2014. godine i nama niko, pa ni visoki predstavnik, odnosno međunarodna zajednica, neće urediti ovu državu i stvoriti normalnu, pravnu i demokratsku zemlju. Mi se moramo izboriti za to”, kaže Kopić za Klix.ba.

Za trenutno stanje u Bosni i Hercegovini Kopić najviše krivi građane jer su, kako je naveo, dozvolili da političari rade šta im je volja, bez bilo kakve odgovornosti.

“Ja političare ne krivim, oni uvijek rade ono što im mi dozvolimo. Kada jednom lupimo šakom o sto i kažemo da je dosta, onda će se i političari promijeniti. Sjećam se da su 2014. godine funkcioneri drhtali ispred građana, bili su strahovito uplašeni. Nije mi jasno zbog čega se narod povukao. Ako smo izgubili jednu bitku, nismo rat. Moramo nastaviti borbu, a ne dozvoliti da imamo pravosudnu mafiju koju vodi direktno politika, procesuiraju samo obične građane, a političari su zaštićeni kao medvjedi”, dodaje Kopić.

Među okupljenima danas smo ispred spaljene zgrade SodaSo, u kojoj je nekada bilo sjedište Kantonalne vlade, zatekli i Rizaha Goletića. Priča nam da razloga za građanski bunt danas itekako ima, međutim niko ništa ne poduzima kako bi se stanje promijenilio.

“Ovdje sam došao kako bih iskazao nezadovoljstvo stanjem općenito u državi. Penzioner sam i odgovorno tvrdim da je ova kategorija društva danas prepuštena sama sebi. Ništa bolje nije ni radnicima koji uglavnom ne mogu otići u penziju jer im doprinosi nisu uplaćeni, odnosno radni staž nije uvezan. Među njima je i moja supruga i znam kako joj je. Ljudi u BiH poprijeko umiru, a niko ništa ne poduzima. Svako se o svom jadu zabavio, ali na kraju vjerujem da stanje može biti bolje, samo se građani moraju probuditi i uzeti stvari u svoje ruke”, kaže nam Goletić.

Godine 2014., nakon višednevnih masovnih demonstracija i svrgavanja funkcionera s vlasti, formirani su plenumi koji su za veoma kratko vrijeme ugašeni.

U Tuzlanskom kantonu upravljačku palicu preuzela je ekspertna vlada koja je za kratko vrijeme počela uvoditi promjene. Međutim, nakon isteka njihovog mandata stigla je nova politička garnitura koja je počela djelovati po staroj matrici, a na njihovoj skali prioriteta, barem tako pokazuju njihova djela, mjesta za znatne promjene u životima građana, nema.