Mostarska bolnica nabavila vrijednu opremu, pacijenti više ne moraju ići vani na preglede

180
Metoda je kompleksna, a provodit će je mladi ljekar Ante Bogut koji je prošao posebnu edukaciju za to.

“Ovo je za mene veliki izazov, jer u Bosni i Hercegovini postoji samo par ljekara koji se time bave. Nema nas više od pet, tako da je baš izazov, dosta je teško a nadam se da će biti dobro”, kaže mladi ljekar koji već danas ima dva pacijenta na pretragama.

Dijagnostički pregledi kako kaže mogu trajati od deset minuta do dva sata ovisno od kompleksnosti tako da je sve individualno i nema posebnog pravila.

Uređaji su vrijedni kako kaže milion i 100 hiljada maraka, ali s obzirom na njihov značaj za čitavu Hercegovinu vrijednost je još i veća. Tako se narednih dana očekuje dolazak pacijenata iz čitave Hercegovine.

Direktor SKB Mostar Ante Kvesić je kazao kako je ovo veoma značajna dijagnostička oprema jer su pacijenti do sada odlazili iz Mostara u Sarajevo, Novu Bilu, Split , Zagreb ili druga mjesta.

Dekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru Milenko Bevanda naglašava kako je ovo veliki doprinos mostarskoj bolnici ali studentima Medicinskog fakulteta koji će imati mogućnost specijalizacije u tom gradu.

“Od danas ćemo krenuti da radimo sa ovim visokosofisticiranom metodom koja je nedostajala u našem opsegu”, kaže Bevanda.

Naglašava kako je od velikog značaja svima jer pacijentima više neće morati ići iz Mostara, a zdravstveni zavodu neće više izdvajati sredstva za preglede pacijenata u drugim centrima.

Šefica Klinike za unutarnje bolesti scentrom za dijalizu Monika Tomić naglašava da je educiran mladi kadar uz stručno mentorstvom pročelnika Zavoda za gastroenterologiju i hepatologiju KBC Split Željka Puljiza koji je pohvalio uslove rada u Mostaru.

“Uslovi za rad su bolji nego u Splitu. Ovo jedna od malih kockica koja je nedostajala Mostaru da bude prava evropska bolnica”, zaključio je Puljiz.