U Novom Goraždu predstavljene aktivnosti Odbora za međureligijsku saradnju Goražde

224

Aktivistkinje i aktivisti Odbora za međureligijsku saradnju Goražde prisustvovali su u opštini Novo Goražde predstavljanju religijskog kalendara za 2020. godinu kao zajedničke aktivnosti Međureligijskog vijeća u BiH i organizacije Konrad Adenauer Stiftung, predstavništva u Bosni i Hercegovini.

-Ovo je prva od niza aktivnosti Odbora za međureligijsku saradnju Goražde koje će se desiti u ovoj godini. Kalendar je izuzetno dobro prihvaćen među vjernicima a značajan je jer oslikava multietničku i multireligijsku Bosnu i Hercegovinu. Važno da ćemo dobiti jednu širu sliku o svim kalendarima koje crkve i vjerske zajednice koriste. Ovdje su gospođe koje su ranije učestvovale u aktivnostima Odbora i mislim da je dobro što mogu da se obrazuju o tim različitim kalendarima – rekao je Igor Kožemjakin, stručni saradnik u Međureligijskom vijeću BiH.

Dženan ef. Imamović, jedan od dva sekretara goraždanskog odbora naglašava kako je 2020. godina jubilarna za Odbor za međureligijsku saradnju jer se navršava deset godina kako Odbor djeluje, kao jedan od petnaest koliko ih je u okviru MRV BiH. – Religijski kalendar je koristan svima nama, pogotovo onima kojima je stalo do značajnih datuma i to ne samo unutar svoje religije – kazao je ef.Imamović.

Na predstavljanju religijskog kalendara o njegovom značaju i važnim datumima koje on sadrži govorio je, uz Kožemjakina i Imamovića i paroh goraždanski Mihailo Andrić.

-Naš Odbor je u proteklih deset godina postojanja realizovao brojne aktivnosti i povezao nas u promociji i zastupanju dobra. Odbor za međureligijsku saradnju Goražde koji je međunajaktivnijim u BiH će na posebnoj manifestaciji, u aprilu ove godine, obilježiti deset godina djelovanja – rekao je u pozdravnom obraćanju sekretar Odbora Tomislav Čarapić.