Bijedić poručio Dodiku: Mirnim putem se neće odvojiti niti jedan pedalj zemlje

285

Nakon izjave Milorada Dodika da je iz Tuzle tokom rata protjerano 85.000 Srba Socijaldemokrate Bosne i Hercegovine obratili su se javnosti naglasivši da su iz Tuzle odlazili ljud isvih nacionalnosti iz straha od rata, te da je obzirom na statistiku stanovništva tada nemoguć broj od 85.000 Srba. Enver Bijedić, predsjednik ove stranke govorio je i o trenutnoj političkoj krizi u državi.

“Akteri ove političke krize su Dragan Čović i Milorad Dodik. Razlozi su ti što gospodin Čović uslovljava formiranje Federalne vlade izmjenom Izbornog zakona. To bi išlo u korist njemu i svim predstavnicima hrvatskog naroda koji žive u zapadnoj Hercegovini. Svi Hrvati koji žive van tog područja bili bi potpuno isključeni iz mogućnosti da budu izabrani na bilo koji nivo vlasti, jer nisu dovoljno dobri Hrvati – ne žive u zapadnoj Hercegovini”, rekao je Bijedić.

On je kazao da je “drugi najveći akter” krize u BiH Milorad Dodik iz više razloga:

“Nepriznavanje presude Ustavnog suda BiH. Svi znamo da je to krivično djelo. Drugi njegov gaf je primjedba na sastav sudija Ustavnog suda BiH, a svi znamo da je to dejtonsko naslijeđe.”

“Treći njegov gaf je bio prije dva dana kada je na nekom skupu u Bijeljini izjavio da je 85.000 Srba napustilo Tuzlu od rata na ovamo. Gospodin Dodik bi trebao da zna da je Tuzla prije rata brojala između 100 i 110 hiljada stanovnika, tako da je taj broj nemoguć”, istaknuo je Bijedić te dodao:

“Treba jasno reći da je iz TK otišao veliki broj stanovnika, ali sve tri nacije i to zbog straha od rata. Ljudi su napustili ovaj grad i zemlju jer su bili ugroženi. Treba takođe jasno naglasiti da je ovdje u ovom gradu ostao dovoljan broj kvalitetnih pripadnika srpskog naroda koji ponosno se izjašnjavaju kao Bosanci i Hercegovci, kao Tuzlaci koji su ostali ovdje i rade i privređuju i brane čast svog naroda.”

Četvrti Dodikov gaf prema mišljenju Bijedića je nerješavanja problema na pravom mjestu.

“Stalni njegovi odlasci u Beograd po pamet kod gospodina Vučića koji je prije par dana odlikovao Petera Handkea, čovjeka koji ne priznaje genocid u Srebrenici. Taj isti Vučić treba da bude odlika mirotvorca. Neka u Sarajevu rješava ako ima prmjedbi, a ne da ide u susjedne zemlje”, kazao je on.

“Sama inicjativa Milorada Dodika da će ponovo pozvati (ja mislim 36 put do sada) na nekakav referendum koji bi istovremeno bio poziv na odcjepljenje RS. Ovdje treba jasno reći to se nikad neće dogoditi mirnim putem. To treba njemu da bude jasno da se mirnim putem neće odvojiti ni jedan jedini pedalj ove zemlje. Ako misli da prepada time, mormao poručiti da se ne bojimo toga”, poručio je Bijedič Miloradu Dodiku, te dodao:

“Niko normalan u ovoj zemlji ne želi rat, ali ako gospodin Dodik misli da bi u nekom njegovom projektu budućeg rata tuđa djeca ginula za njegove ciljeve i interese dok bi se on i njegovi sin vjerovatno ponovo bavili švercom cigareta nek zaboravi to.”

Poruka njegovog obraćanja javnosti je poziv Tužilaštvu BiH da reaguje na kršenje presuda Ustavnog suda, jer kako je kazao, za to ima dovoljno osnova:

“Ako može se osuditi siromašni čovjek koji je ukrao tri metra drva za ogrjev svoje porodice, zamislite kakvu kaznu bi trebao dobit čovjek koji krši Ustav BiH.”

Na kraju, Bijedić je pozvao OHR, odnosno visokog predstavnika Valentina Inzka da “radi ono za šta je plaćen, a to je da osigura mir i prosperitet”, odnosno da koristi svoje bonske ovlasti.