SRETAN 13. MAJ DAN ŠKOLE ”PRAČA”

184
Dragi učenici, nastavno i tehničko osoblje, poštovani roditelji i prijatelji Škole, danas proslavljamo Dan Javne ustanove Osnovne škole “Prača” Prača. Nije proslava na kakvu smo naučili i nisu vremena kakvih se sjećamo. To nas neće spriječiti da se danas osjećamo lijepo i svečano. Danas ćemo na jedan sasvim drugačiji način obilježiti Dan škole i pokazati da dječijoj maštovitosti, kreativnosti i marljivosti nema kraja. Važno je spomenuti i nastavnike koji izuzetnom snagom volje, ambicioznošću, kreativnošću i nesebičnim radom doprinose kvalitetnoj realizaciji konsultativne nastave.
Čestitke zaslužuju i cijenjeni roditelji koji svakodnevno učestvuju u njenoj realizaciji. Zahvalni smo Ministarstvu za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK – a Goražde na savjetodavnoj podršci u smislu organizacije i realizacije konsultativne nastave.
Na žalost, ovogodišnji Dan škole se nije mogao obilježiti bogatim kulturno – zabavnim programom učenika i druženjem sa brojnim gostima u prostorijama škole.
Neraskidiva povezanost učenika i nastavnika, čak i uslovima socijalne distance, nešto je na šta sam neizmjerno ponosna. Ovim putem će biti predstavljen kraći zapis o našoj Školi, a urađen je s puno ljubavi. Sadrži literarne i likovne radove učenika od I do IX razreda, te radove koji su nastali kao rezultat samostalnog rada u toku realizacije konsultativne nastave. Rođendanski poklon školi predstavljaju i literarni radovi na temu „Školo, mnogo mi nedostaješ“.
Dragi učenici, budite dobri i vrijedni kao i do sada. Vi ste ogledalo i ponos škole. Drago mi je da vas novonastala situacija nije spriječila u vašim nastojanjima da budete najbolji među najboljima. Dio vaših nastojanja su ponijeli i vaši brižni roditelji, čime su nam svima pokazali šta znači odgovorno roditeljstvo. Bogatiji ste za još jedno novo iskustvo. Za kratko vrijeme uspjeli ste savladati sve teškoće i odgovoriti izazovima virtualnog svijeta.
Čestitam vam na tome! Ponosna sam na vas.. Raduje me činjenica da ćemo se naredne školske godine ponovo družiti i razmjenjivati novostečena iskustva iz “doba Corone”. Nova znanja i vještine, igra, pjesma i školsko zvono će biti vodilja ka novoj, svjetlijoj budućnosti.
Mali maturanti, žao mi je što nećete čuti zvuk zadnjeg školskog zvona, a zato je kriv nekakav virus Corona.Na početku vašeg školovanja činilo vam se da je tako puno vremena do kraja, do male mature proći će čitava vječnost. Sada, kada se osvrnete u prošlost, kada je analizirate, uz vaše vršnjake, stečene prijatelje, vaše nastavnike, dan kao da je postao sekunda… vrijeme je proletjelo, godine su prošle i došao je trenutak da vas ispratimo u novo poglavlje života. Mnogo je uspomena koje vas vežu, mnogo smijeha, suza, sreće, pjesme, zagrljaja, mnogo je prijatelja bilo uz vas. Nadam se da će tako i ostati, iako svako od vas kreće svojim životnim putem, slijedeći svoje želje i snove. Imali ste sreću što su uz vas bili divni ljudi, vaša razrednik i nastavnici koji su uvijek davali sve od sebe i trudili se da steknete nova saznanja, vještine i istinske životne vrijednosti. Pored vaših roditelja, prvenstveno smo vas odgajali i usmjeravali ka pozitivnim ljudskim vrijednostima, pa tek onda obrazovali.
I na kraju, poruka – životni moto koji vam vaša direktorica sa nastavnicima upućuje – na ovom vašem putu OD GNIJEZDA DO ZVIJEZDA, kada birate stranu, budite uvijek na strani dobra , a ako se ne sjetite niti jedne naše riječi, sjetite se drevnih i mudrih riječi koje je izrekao veliki filozof Seneka: „Život je poput priče, nije važno koliko je dug, već koliko je dobar“!