Obilježen 22. maj – Dan otpora Hrenovice

125

I nakon 28 godina bolna sjećanja i suze u očima kod građana Hrenovice, a pogotovo onih koji se sjećaju tog kobnog 22. Maja 1992.godine, kada su agresorske snage izvršile napad na ovo mjesto i goloruki narod, a samo sa jednim ciljem „Uništiti sve što nije srpsko“.
Dan otpora Hrenovice ove godine obilježava se u vrijeme kada u našoj zemlji, a i u svijetu, vlada vanredno stanje prouzrokovano pandemijom corona virusa, kao i u vrijeme mjeseca Ramazana. Obilježavanje ovag datuma jednog od važnijih u našoj novijoj historij, upriličeno je skromno , dostojanstveno i uz poštivanje svih propisanih mjera.
Obilježavanje je započelo polaganjem cvijeća i učenjem Jasina na platou Hajr česme kod spomen obilježja poginulim borcima hrenovačkog kraja i spomen obilježja komandantima 6.hrenovačkog bataljona u Haremu džamije u Hrenovici.


Nakon toga upriličen je obilazak Hajr česmi u Gornjoj Vinči, Lunjama, Gornjim Barama i Srednjem.
Ovom prilikom prisutnima se kratko obratio načelnik Općine Pale FBiH Asim Zec koji je govorio o značaju i važnosti 22.maja kako za stanovnike Hrenovice tako i za Općinu Pale FBiH.
Obilježavanju ovog značajnog datuma prisustvovali su predstavnici Općine Pale FBiH na čelu sa načelnikom Asimom Zec, premijerka BPK-a Goražde Aida Obuća, predstavnici boračkog udruženja Općine Pale FBiH, mjesni imam Alija ef. Čančar, direktori javnih preduzeća i ustanova kao i neznatan broj građana ove lokalne zajednice.