Kratina: Što prije raspodijeliti doniranu medicinsku opremu

273
Alma Kratina, predsjedavajuća zastupničkog kluba Demokratske fronte (DF), tokom današnje sjednice Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine predložila je da jedan od zaključaka ovog zasjedanja bude apel za raspodjelu medicinske …

… pomoći koja je donirana Bosni i Hercegovini, a zbog neriješenih administrativnih procedura stoji još na lageru iako se zaraza koronavirusom širi.

– Budući da danas na sjednici nemamo predviđen poslanički sat za pokretanje inicijativa, smatrala sam, a s tim se složio i predsjedavajući Doma, da trebamo uputiti apel, u vidu zaključka, koji bi se odnosio na raspodjelu medicinske opreme i sredstava, pristiglih na aerodrom u Sarajevo.

U situaciji kad imamo znatno pogoršanu epidemiološku sliku u Federaciji BiH, povećanje broja zaraženih, smatramo nedopustivim da u ovom momentu ta medicinska oprema čeka, a istovremeno, na terenu, iz kantona dolaze informacije da toga fali zdravstvenim ustanovama. Smatram zastoj apsolutno nedopustivim i mi ćemo zaključkom tražiti, kao Parlament, da procedura hitno bude završena te oprema bude dostupna medicinskim ustanovama – kazala je Alma Kratina novinarima.

Kratina smatra da će inicijativa koju je obrazložila dobiti većinsku podršku zastupnika.

Njeno je mišljenje i da treba zatražiti utvrđivanje krivice za zastoj u raspodjeli donirane medicinske opreme, što je trenutno manje važno, kako ističe, pred potrebom za usmjeravanje zdravstvenom sektoru.