Ništa od komisije za Trgovsku goru: Turković povukla odluku jer je “bacanje para”, Košarac razočaran

11
Ministrica vanjskih poslova Bisera Turković (SDA) za Klix.ba je kazala kako ne postoji nikakva hitnost u donošenju ove odluke, da nije zatraženo mišljenje Ministarstva finansija BiH jer Hrvatska nije donijela nikakve akte koji se tiču okoliša, a koje je dužna nama dostaviti na mišljenje.

“Pitanje okoliša je drugo kasnije pitanje koije se javlja u ovom slučaju, a prvo je nuklearna sigurnost za što postoji državna egencija, a Ministarstvo vanjskih poslova nije nadležno za istu”, kaže Turković.

Dodaje, kako velika većina članova po svojoj funciji koju obavlja treba da radi navedene poslove za šta su plaćeni, a da ih ponovo neko ne plaća.

“Uopće je pitanje šta mogu ti tzv. eksperti uraditi u ovom slučaju osim poslova koje svakako treba da obavlja Agenciju za nuklearnu sigurnost BiH svakodnevno u saradnji sa Atomskom agencijom iz Beča te Ministarstvo vanjskih poslova u vezi okoliša u kasnijo fazi. Mišljenja sam da je ovo bespotrebno bacanja para za koje se i ne zna koliki iznos će se zatražiti”, zaključila je ministrica Turković.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac (SNSD) izrazio je razočarenje što je ova odluka povučena s dnevnog reda. On kaže kako je ministarstvo na osnovu mišljenja nadležnih institucija iz oba bh. entiteta i BiH predložilo strukturu ekspertskog tima za Trgovsku goru, a o svemu su obaviješteni i načelnici općina koje su u slivu rijeke Une i koji su dali saglasnost.

“Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković neargumentirano je tražila skidanje te tačke s dnevnog reda”, pojasnio je Košarac te izrazio uvjerenje da takav zahtjev ministrice nema političku pozadinu, a istovremeno je izrazio i nadu da će na nekoj od narednih sjednica Vijeća ministra to pitanje biti razmatrano i da će biti formiran ekspertski i pravni tim jer je neophodan jedinstven stav da je izgradnja takvog odlagališta za BiH neprihvatljiva.

Najavio je nastavak aktivnosti u tom smislu jer smatra da je veoma važno zaštiti oko 250.000 stanovnika koji žive u slivu rijeke Une kao i okoliš 13 općina koje se nalaze na tom području.

Ministar tvrdi da je Hrvatska planirala nekoliko miliona eura u ovoj godini kada bi trebala biti urađena studija izvodljivosti, a ta sredstva su planirana i za medijsku kampanju te za osiguranje izgradnje odlagališta na tom prostoru.

Na prvobitno predloženom dnevnom redu bilo je predviđeno razmatranje Prijedloga odluke o imenovanju Ekspertnog tima za praćenje stanja i aktivnosti u vezi s problematikom odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na lokaciji Trgovske gore.