Oglasilo se Tužilaštvo BiH povodom “A” liste ratnih zločina i “nestalih predmeta”

327
Navodi se da su te činjenice jasne svima koji se detaljno bave problematikom procesuiranja predmeta međunarodnog humanitarnog prava.

“Standardna oznaka ‘A’ odnosi se isključivo na osobe, a ne na predmete. Od ukupnog broja osoba koje su evidentirane u otvorenim KTRZ predmetima u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, samo 4,49% predstavljaju osobe koje su označene sa standardnom oznakom ‘A’. Tužilaštvo BiH radi i podnosi redovne izvještaje Nadzornom tijelu za praćenje provođenja Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina, koje je formirano od strane Vijeća ministara Bosne i Hercegovine”, saopćili su.

Iz Tužilaštva BiH navode da se informacije o svim predmetima mogu se dobiti u skladu sa zakonodavstvom koje regulira pristup informacijama u krivičnim predmetima.

“Tužilaštvo Bosne i Hercegovine otvoreno je za saradnju sa svim institucijama koje sudjeluju u izradi Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina, kao i udrugama žrtava iz cijele Bosne i Hercegovine”, saopćeno je.

Treba istaći da smo od Tužilaštva BiH još 18. februara 2020. zatražili podatke o tome koliko je, od 850 predmeta A liste koje je Haški tribunal dostavio Tužilaštvu BiH, tačno predmeta završeno i koliko je osoba procesuirano. Odgovore nikada nismo dobili.