Broj zaraženih u BiH nakon ukidanja vanrednog stanja veći nego za vrijeme “lockdowna”

0
342
Drugim riječima, broj zaraženih nakon ukidanja većine restriktivnih mjera danas je postao veći od broja zaraženih tokom ograničenja kretanja, policijskog sata, zatvorenih butika, ugostiteljskih objekata i tržnih centara.

Naime, od 5. marta kada je zabilježen prvi slučaj u zaraze u BiH do 29. maja kada je ukinuto vanredno stanje u Federaciji BiH (dok je u RS-u ukinuto osam dana ranije), broj ukupno zaraženih prema podacima Ministarstva civilnih poslova iznosio je 2.485.

Od 29. maja do 4. juna, u vrijeme kada su pale gotovo sve restrikcije osim nošenja maski u javnom zatvorenim prostorima broj ukupno zaraženih iznosi 2.776.

Ono što je ohrabrujuće jeste da je broj umrlih nakon završetka vanrednog stanja znatno manji u odnosu na broj smrtnih slučajeva koji se mogu povezati sa koronavirusom u vrijeme “lockdowna”.

Naime, prema podacima Ministarstva civilnih poslova, do 29. maja umrle su 153 osobe, dok je od 29. maja do 4. juna preminulo 38 osoba.

Podsjetimo, danas je Bosni i Hercegovini oboren crni rekord po broju novozaraženih osoba, čak 289. Od tog broja 186 je u Federaciji BiH, a 103 u Republici Srpskoj.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here