ZAVIČAJNO BLAGO

71

Dragi naši slušatelji i FB pratioci,

Serijal “Zavičajno blago” Radija Prača realiziran s ciljem pomocije i afirmacije kulturno-historijskog naslijeđa Općine Pale FBiH i istoimenog kataloga, čiji je izdavač lokalno Udruženja žena za ruralni razvoj, s pravom možemo reći, uspješno je završen.

Zašto?

Zato jer je na desetine vas podijelilo naš FB promo video koji je do sada pogledalo više od 3.000 ljudi, dok je naše pojedinačne pomotivne FB objave i fotografije iz kataloga pogledalo oko 2.000 osoba. Pouzdano znamo da je naš radioserijal bio veoma slušan, a posebno nam je drago da ste nas pozitivnim reakcijama i prijedlozima animirali da u budućnosti naš fokus možda usmjerimo i na promociju kulturno-historijskog blaga drugih krajeva našeg kantona, ali i zemlje, zašto da ne?


Želja nam je bila da u osam emisija kraćeg formata na najlljepši način promovišemo i afirmišemo naše dragocjeno i vrijedno kulturno-historijsko blago koje trebamo njegovati, čuvati i predati generacijama koje dolaze. Sigurno je da serijalom nismo uspjeli obuhvatiti sve, ali sve reprezentativne lokalitete i značajne objekte i događaje jesmo: Drevni grad-tvrđavu Pavlovac, nekropole stećaka na više lokaliteta, Švapski bunker, Semiz Ali-pašinu džamiju i turbe, Pravoslavnu crkvu-Hram Sv. Apostola Petra i Pavla, prugu koje više nema i znamenitog Ćiru, džamiju u Hrenovici. ..

Hvala svima vama koji ste nas podržali i pratili. Posebo zahvaljujemo Federalnom ministarstvu kulture i sporta i Općini Pale FBiH, koji su finansijski podržali projekat “Očuvanje kulturoloških vrijednosti Prače i Hrenovice”, kao i timu “Visit Prača” koji je dao podršku dodatnoj promociji znamenitosti našeg kraja iz perioda Srednjovijekovne Bosne,Osmanskog carstva i A-U vladavine,pa sve do današnjih dana.
Do nekih novih projekata, među kojima je i katalog prirodnih potencijala naše lokalne zajednice, želimo Vam dobro zdravlje i pozivamo da nas i dalje pratite na zvaničnim FB profilima, uživo na internetu (www.radiopraca.ba), putem kablovskog operatera Moja TV i dobro poznatim frekvencijama 93.1 i 102.6 MHz.

Čuvari kulturno-historijskog nadlijeđa Općine Pale FBiH

Udruženje žena za ruralni razvoj Općine Pale Prača & Radio Prača