Jasmin Imamović je prvi čovjek Tuzle 19 godina i ponovo je kandidat za gradonačelnika

61

Aktuelni gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović iz Socijaldemokratske partije (SDP) ponovo će biti kandidat za ovu poziciju na predstojećim lokalnim izborima, saznaje portal Klix.ba.
Predsjednik Gradskog odbora SDP-a u Tuzli Slađan Ilić za Klix.ba je potvrdio da će aktuelni gradonačelnik Jasmin Imamović ponovo biti kandidat na predstojećim izborima koji bi trebali biti održani 15. novembra ove godine.

Glavni protukandidat će mu biti Vahid Jusufović kojeg su nominovali DF i Socijaldemokrati, a nezvanično njega će podržati i SDA. Protukandidatkinja će mu biti Mirjana Marinković-Lepić iz Naše stranke.

“Imamović je ponovo naš kandidat i on je jednoglasno izabran. Danas će biti održana sjednica Glavnog odbora SDP-a na kojoj će biti potvrđena njegova kandidatura”, kazao je Ilić za Klix.ba te istaknuo da će kandidatske liste biti ozvaničene nakon usvajanja od Centralne izborne komisije BiH.

Jasmin Imamović se na poziciji prvog čovjeka Tuzle nalazi već 19 godina. Na mjesto načelnika općine Tuzla došao je u februaru 2001. godine, a zatim je na ovoj poziciji ostao ubjedljivim pobjedama na direktnim izborima u oktobru 2004., 2008. i 2012. godine.

Od oktobra 2014. godine Tuzla je proglašena gradom, a Imamović gradonačelnikom. Trenutno se nalazi na koncu petog mandata, a u proteklih 19 godina dobio je brojna priznanja i nagrade.

Tuzla je četvorostruki osvajač priznanja BEACON Status (za brzi ekonomski razvoj, za razvoj turizma, za najbolje rezultate u pripremi i upravljanju projektima EU i za energetsku efikasnost).

Asocijacija multietničkih gradova jugoistočne Evrope Imamovića je nagradila za poseban doprinos širenju multikulturalnosti na jugoistoku Evrope.

Više puta je biran i za ličnost godine u Bosni i Hercegovini.