Članovi Predsjedništva BiH obilježili Dan nezavisnosti: Borba za državu još traje

51

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i Šefik Džaferović su povodom Dana nezavisnosti posjetili Šehidsko mezarje Kovači u Sarajevu. Za njih je ovo mezarje pokazatelj koliko je skupo plaćena nezavisnost.

“Svi znamo koliko je trebalo hrabrosti, pa čak i mdurosti da se dosnese odluka o nezavisnosti. Možda je nekome tada bilo oportuno, konformistički donijeti takvu odluku”, rekao je Komšić.

Smatra da se takve prilike dešavaju samo jednom u historiji, ali da se takva prilika skupo plaća.

Pozvao je na izgradnju države i upozorio je da se dešava napad na državu kroz institucije.

Prema riječima Komšića, razumije mlade ljude koji žele da se prestane govoriti o ratu. Poručio im je da bi to učinio, ali da se i dalje vodi bitka za Bosnu i Hercegovinu.

“Možete reći da sam opterećen tim stvarima, vjerovatno jesam, ali drugog puta nema”, dodao je.

Džaferović je istakao da je Dan nezavisnosti povod da se prisjetimo onih koji su se žrtvovali za Bosnu i Hercegovinu.

“Krenuli smo jedinim mogućim putem. Desila se agresija i odbranili smo Bosnu i Hercegovinu”, kazao je.

Poručio je onima koji atakuju na državu da se “kane ćorava posla” i da će Bosna i Hercegovina zauvijek biti nezavisna i samostalna država.

“Neka se kane ćorava posla. Što prije to shvate, svima će nam biti bolje. Trebamo se okrenuti reformama i to treba biti naš posao”, naveo je Džaferović.

Tvrdi da je činio sve što je mogao uraditi da bi građanima bilo što bolje. Očekuje da će se moći napraviti značajniji iskoraci u razvoju Bosne i Hercegovine.

Nakon Kovača, dva člana Predsjedništva BiH su posjetili i spomen-obilježja Vječna vatra te ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995, a u 10:30 će cvijeće položiti u spomen-parku Vraca. Trenutni predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik očekivano nije bio u Sarajevu na obilježavanju Dana nezavisnosti.

Povodom činjenice da jedan od predsjednika BiH negira državu predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH Bakir Izetbegović je kazao da je to žalosno, ali da se nada da će ubrzo takva praksa proći.