Vlada Kantona Sarajevo obećala da će nastaviti podržavati rad Memorijalnog centra Srebrenica

61

Delegacija Vlade Kantona Sarajevo danas je posjetila Memorijalni centar Srebrenica gdje su odali počast žrtvama genocida u Srebrenici, a zatim održali sastanak sa direktorom centra Emirom Suljagićem.

Na sastanku se govorilo o trenutnim projektima Memorijalnog centra, među kojima je i projekat adaptacije dijela Upravne zgrade a koji većim dijelom finansira Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo u iznosu 850.000 KM.

Suljagić je rekao da su pred njima veliki troškovi jer planiraju Memorijalni centar adaptirati tako da svi njegovi dijelovi budu po najvišim standardima.

“Za to nam treba mnogo novca i zato nam je podrška sa svih nivoa vlasti naše države prijeko potrebna. Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo je već investicijom od skoro milion KM pokazao da obećanja nisu ostala samo na riječima”, dodao je Suljagić.

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić je istakao da mu je drago da vidi da je mnogo mladih ljudi uključeno u sve projekte i da im ta institucija pruža mogućnost da napreduju i daju svoj doprinos ovom mjestu.

“Najmanje što možemo učiniti za njih i za očuvanje istine o genocidu jeste pružiti finansijsku podršku radu Memorijalnog centra. Time ćemo pokazati da nam je stalo da se istina o genocidu koji je izvršen na ovom području zaista očuva. Vlada Kantona Sarajevo izdvojila je 100.000 KM iz budžeta kao podršku radu radu ove institucije, i gledat ćemo da ne ostane samo na tome”, kazao je Delić, saopćili su iz Memorijalnog centra Srebrenica.