Velika akcija čišćenja u Goraždu

43

Gradska uprava Goražde i organizacija World Vision danas su  organizirali Eko šetnju uz akciju čišćenja pribalja Drine, kao dio međusobnog sporazuma putem kojeg su planirani zajednički projekti.

Iako su u akciju pozvani svi građani, pozivu se  odazvala grupa djece i mladih, sportisti te nekolicina starijih Goraždana,  koji su željeli dati svoj doprinos u borbi sa nemarom prema životnoj sredini.

Za najmlađe a i one već izgrađene sportiste koji treniraju na obalama Drine čistoća je dio uspjeha pa su nezaobilazni učesnici ove i sličnih akcija.

„Atletski klub i Škola trčanja koriste šetališta pored Drine gdje obavljamo naše svakodnevne treninge i nažalost ona su jako zapuštena i prljava. Zaista moramo svi krenuti od sebe, očistiti svoje avlije, dvorišta i grad u cjelini jer za ovakvo stanje najvviše smo sami krivi kao pojedinci jer tu provodimo mnogo vremena i bacamo smeće i mislim da je krajnje vrijeme da se postave i kamere da se mogu otkriti i sankcinisati nesavjesne osobe“ – kazao je član Atletskog kluba  Goražde, državni prvak u maratonu Emir Hastor.

Pomoćnica gradonačelnika za urbanizam prostorno uređenje i zaštitu okoline Adisa Borovac ističe da se očekivao veći odziv građana ali naglašava, oni koji su se odazvali odradili su odličan posao

„Želimo ovom akcijom da podignemo svijest građana o očuvanju našeg okoliša i prirodne sredine, te na taj način da pokažemo i našoj djeci prave vrijednosti kolektivnog življenja tako da mi je drago što je najviše djece i mladih. Danas čistimo obale Drine od sitnog otpada, a naše komunalno preduzeće već danima radi na košenju i čišćenju tih obala“ – istakla je Borovac.

Najavila je da će već od ponedjeljka u priobalju biti postavljene  kante za sitni otpad za čiju nabavku je World Vision osigurao sredstva u izosu od 12. 500 KM

„ Kante će biti postavljene duž  šetališta Rasima Živojevića, od Gun Gor parka prema gradskom stadionu te od Mosta žrtava genocida  u Srebrenici , kroz Omladinsku Ulicu do industrijske zone. Molimo građane da to ne uništavaju već da zajedno ovaj grad učinimo čistijim i kvalitetnijim mjestom za življenje. Ovo je samo jedan od koraka koje ćemo poduzeti u narednom periodu“ – kazala je Borovac.

Najavila je da će se uskoro pristupiti   sanaciji uništenih i nabavci novih klupa u gradu uz napomenu da gradska uprava  ima odličan tim mladih ljudi koji intezivno rade na poboljšanju ambijenta za život i projektima koji su od velike važnosti za sve. Međutim, kako je kazala, u tome je potrebna i bezuslovna podrška građana.