RADNA POSJETA MINISTRA EDINA RAMIĆA OPĆINI PALE FBIH

184

Danas je Općinu Pale FBiH posjetio federalni ministar za raseljena lica i izbjeglice Edin Ramić.Ovo nije prva posjeta ministra ovoj Općini.

Svrha posjete je bila obilazak radova kroz realizovane projekte preko ovog ministrastva kao i potpisivanje ugovora za četiri donacije u građevinskom materijalu.

Kada su u pitanju ove četiri donacije, radi se o dvije stambene jedinice od temelja do krova, dok druge dvije, proširenje iste.

Ministar Ramić je izrazio zadovoljstvo što je dio ovakvih projekata, i velika mu je čast i dalje raditi na sličnim projektima kada je u pitanju ova Općina.

Danas su potpisani ugovori sa četiri korisnika za rekonstrukciju postojećih stambenih objekata koji su se prijavili na naš javni poziv za obnovu stambenih objekata i koji ispunjavaju uslove i to je jedan projekat koji realiziramo u okviru stambene gradnje uz izgradnju zgrade socijalnog stanovanja sa deset stambenih jedinica sa poslovnim prostorima, koje će takođe služiti za smještaj interno raseljenih lica ili onih koji su u stanju socijalne potrebe. Tu je i izgradnja mosta i drugih infrastrukturnih projekata na ovom području a pored toga fizička lica se samostalno prijavljuju na naše javne pozive u oblasti podrške poljoprivredi ili podrške razvoju obrta i, s druge strane, jedan dio stanovnika Prače će takođe biti podržan kroz projekte zapošljavanja u privrednim subjektima koji su se prijavili na naš javni poziv. Mi se trudimo da sve građane ovih rubnih područja FBiH na različite načine pomognemo, kako bi sačuvali ova područja i kako bi ljudi opstajali na svome, riječi su ministra Ramića.

Realizacija projekta izgradnja mosta u Lunjama je i dalje u toku, a ministar Ramić zajedno sa načelnikom Alminom Ćutukom i njegovim pomočnicima, obišli su radove. Delegacija je obišla i gradilište stambene zgrade, koja ima deset stambenih jedinica i jedan poslovni prostor, namijenjenu za zbrinjavanje socijalno ugroženih porodica. Ova izgradnja je u  okviru projekta CEB II, a cilj projekta je „Zatvaranje kolektivnih centara u BiH te dugoročno rješavanje problema stanovanja raseljenih osoba u BiH.

Ovom prilikom zaključen je i ugovor za sanaciju obale utvrde rijeke Prače u naselju Hrenovica.

Načelnik Almin Ćutuk se zahvalio ministru Ramiću na dosadašnjoj saradji i ovoj pomoći za realizaciju pomenutih projekata.

Gospodin Ramić je prijatelj svih povratničkih općina, pa tako i naše. Federalno ministarstvo relizuje četiri projekta na području ove općine i sama činjenica da se ljudima rješava stambeno pitanje kroz proširenje stambenih jedinica i izgradnju novih stambenih jedinica, govori koliko to mnogo znači za stanovnike Općine Pale u FBiH. Od velikog značaja je i most u Lunjama koji povezuje nekoliko naselja i čiji stanovnici su prvi put dobili jedan stabilan most putem kojeg će moći prići svojim kućama i imanjima, što će im mnogo olakšati život.