Džaferović: Svi oni koji su atakovali na BiH su završavali na smetljištu historije

0
82
Sarajevo, Bosna i Hercegovina,19.oktobar 2021:Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe, danas je na Šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu obilježena 18. godišnjica smrti Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine ( Elman Omic - Anadolu Agency )

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović (SDA) je poručio da su, kako naglasio, svi oni koji su atakovali na Bosnu i Hercegovinu završavali na smetljištu historije.

Bio je među onima koji su danas položili cvijeće na sarajevskom mezarju Kovači povodom Dana državnosti. Uvjeren je, baš kao i predsjednik SDA Bakir Izetbegović i predsjedavajući Predsjedništva Željko Komšić (DF), da će Bosna i Hercegovina uspjeti savladati političku krizu.

“Danas se bavimo borbom za cjelovitu Bosnu i Hercegovinu i ravnopravnost svih naroda u njoj. Ja ne sumnjam u konačan rezultat, a to je cjelovita i demokratska Bosna i Hercegovina s ravnopravnim narodima na cijeloj njenoj teritoriji. Mislim da je to jedini i logičan put. To je poruka retrogradnim snagama koje atakuju na njen suverenitet da konačnu odustanu od tih politika”, istakao je Džaferović.

http://https://youtu.be/ovlFq2YvmFE

U prilog svojoj prethodnoj konstataciji pozvao se i na prošlost.

“Bosna i Hercegovina je jača od svih tih retrogradnih snaga koje nasrću na nju. To je uvijek tako bilo u historiji. Neka nešto nauče iz prošlosti. Svi oni koji su atakovali su završavali na smetljištu historije, Haškom tribunalu”, kazao je.

Obilježavanje Dana državnosti u Sarajevu počelo je na brdu Hum isticanjem zastave na jarbol i intoniranjem himni. Cvijeće je položeno ispred Vječne vatre i spomenika posvećenog djeci ubijenoj u posljednjem ratu u Bosni i Hercegovini.

Obilježavanje dana kada je Bosna i Hercegovina nakon skoro pet stoljeća obnovila državnost nastavit će se nizom događaja i aktivnosti u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Dan državnosti se obilježava u Federaciji Bosne i Hercegovine, dok to nije slučaj u Republici Srpskoj, jer vlast ovog entiteta smatra da nije riječ o državnom prazniku. Javne institucije u Federaciji na ovaj dan ne rade.

Prvim zasjedanjem Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH) 25. novembra 1943. u Mrkonjić Gradu je obnovljena državnost. Tada su utvrđena individualna i kolektivna prava građana. Ključan je bio dogovor da zemlja nije “ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska”, već “i srpska, i hrvatska, i muslimanska”.

Drugo zasjedanje ZAVNOBiH-a je bilo krajem juna i početkom jula 1944. u Sanskom Mostu, a treće u aprilu 1945. u Sarajevu. Iz ZAVNOBiH-a je nastala Narodna skupština Bosne i Hercegovine.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here