Izetbegović: Kriza ukazuje na jačanje BiH, svaki dan sve je više države

0
200

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović smatra da politička kriza, kako je rekao, ukazuje na jačanje Bosne i Hercegovine te da je svaki dan sve više Bosne i Hercegovine.

To je izjavio nakon jutrošnjeg polaganja cvijeća na sarajevskom mezarju Kovači povodom Dana državnosti.

“Bosna i Hercegovina je u krizi koja ukazuje na njeno jačanje. Kriza je izazvana defanzivom antibosanskih snaga koje su nezadovoljne određenim promjenama”, istakao je.

Poručio je da postojanje Bosne i Hercegovine ovisi o onima koji su, kako je naveo, patrioti. Očekuje da će biti u zakonodavnim institucijama biti još više, kako je rekao, probosanskih političara.

“Bosna i Hercegovina će postojati sve dok to budu željeli njeni patrioti, oni koji je žele braniti. Bosne i Hercegovine svakim danom ima sve više. U parlamentu je 58 posto parlamentaraca koji su probosanski orijentisani. To će jednom pametnom politikom lako otići na dvije trećine”, zaključio je Izetbegović.

Obilježavanje Dana državnosti u Sarajevu počelo je na brdu Hum isticanjem zastave na jarbol i intoniranjem himni. Cvijeće je položeno ispred Vječne vatre i spomenika posvećenog djeci ubijenoj u posljednjem ratu u Bosni i Hercegovini.

Obilježavanje dana kada je Bosna i Hercegovina nakon skoro pet stoljeća obnovila državnost nastavit će se nizom događaja i aktivnosti u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Dan državnosti se obilježava u Federaciji Bosne i Hercegovine, dok to nije slučaj u Republici Srpskoj, jer vlast ovog entiteta smatra da nije riječ o državnom prazniku. Javne institucije u Federaciji na ovaj dan ne rade.

Prvim zasjedanjem Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH) 25. novembra 1943. u Mrkonjić Gradu je obnovljena državnost. Tada su utvrđena individualna i kolektivna prava građana. Ključan je bio dogovor da zemlja nije “ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska”, već “i srpska, i hrvatska, i muslimanska”.

Drugo zasjedanje ZAVNOBiH-a je bilo krajem juna i početkom jula 1944. u Sanskom Mostu, a treće u aprilu 1945. u Sarajevu. Iz ZAVNOBiH-a je nastala Narodna skupština Bosne i Hercegovine.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here