‘KREATIVNOST’ HDZ-A NEMA GRANICA: OSIM IMENOVANJA ŽELE BLOKIRATI I ODLUČIVANJE U VLADI FBIH?

0
54

Kada će se i na koji način odblokirati procesi u Federaciji BiH, niko u ovom trenutku ne može sa sigurnošću reći.

To ne znaju ni predstavnici političkih stranaka, kako pozicije, tako i opozicije, koji su održali nekoliko sastanaka u Parlamentu FBiH, a koji su intenzivirani nakon dolaska predstavnika američke administracije i Evropske unije u našu zemlju. Budući da dogovora nema, zaključeno je da svi dostave prijedloge rješenja krize na adrese Ambasade SAD-a u BiH i Delegacije EU u BiH, piše Oslobođenje.

Prazne fotelje

Iako je to bh. javnosti dobro poznato, još jednom ćemo podsjetiti na to da do danas nisu implementirani rezultati izbora iz 2018. godine, pa tako nisu ni predloženi kandidati za predsjednika i potpredsjednike FBiH, te nije pokrenuta procedura imenovanja nove federalne Vlade. Sve te procese, kako je poznato odranije, HDZBiH je uslovljavao izmjenama Izbornog zakona BiH. U toj stranci u posljednje vrijeme nisu imali ništa ni protiv toga da se popune tri nedostajuća ministarska mjesta u Vladi FBiH, ali sada su otišli i korak dalje. Naime, portal Istraga.ba objavio je da je HDZBiH uputio radnu verziju materijala u Parlament FBiH s određenim prijedlozima.

U HDZ-u BiH smatraju da je nužno riješiti način odlučivanja na sjednicama Vlade FBiH, što bi po njihovom mišljenju deblokiralo entitet. Međutim, u stvarnosti bi to, piše Istraga.ba, izgledalo obrnuto. Vlada BiH trenutno donosi odluke prostom većinom i nije bitno da li je i koliko je ministara iz reda određenog konstitutivnog naroda glasalo za odluku. HDZBiH želi da se u Vladi FBiH odlučuje po istom principu kao u Vijeću ministara BiH. Pojednostavljeno, da jedan ministar (potpredsjednik Vlade) može blokirati odluku za koju je glasalo preostalih šesnaest ministara.

– Učestvovao sam na nekoliko sastanaka kao predsjednik Kluba SDA i mi smo imali konkretne prijedloge rješenja kada su u pitanju prevazilaženja blokada sa kojima se suočavamo u Federaciji BiH. Naša rješenja su se ogledala kroz određeni broj amandmana na Ustav FBiH, kojim bi se onemogućilo blokiranje procesa izbora predsjednika FBiH, imenovanja federalne Vlade, sudija Ustavnog suda FBiH… S obzirom na to da je samo SDA imala konkretne zamisli, a da su ostali imali neke prijedloge, te da smo u odnosu na stavove HDZ-a imali dijametralne pristupe i stavove, dogovoreno je da svi svoje prijedloge uputimo Evropskoj komisiji i Ambasadi SAD-a. Vjerujem da će se razgovori nastaviti, ali ne znam u kojem obliku i formatu – rekao je za Oslobođenje Adnan Efendić, predsjednik Kluba poslanika SDA u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, koji nije želio da komentariše prijedloge HDZ-a BiH koje, kako kaže, nije pročitao.

Alma Kratina, šefica Kluba poslanika DF-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, kaže da na proteklim sastancima nije bilo govora o tome, da se HDZ zalaže za to da se u Vladi FBiH odlučuje kao u Vijeću ministara BiH.

– Zapravo, HDZ je potencirao razgovor o implementaciji presude Ljubić, ali i jasno kroz diskusiju zastupao stavove koji se odnose na izmjene Izbornog zakona BiH u svjetlu favoriziranja legitimnog predstavljanja, obrazlažući i u javnosti već njihove dobro poznate stavove, koji naravno nisu u skladu sa presudama Evropskog suda za ljudska prava. Odlučivanje u Vladi FBiH na istom principu kao u Vijeću ministara BiH samo je način za cementiranje blokada. O tome sam čula s nekih portala, ali nisam nigdje vidjela u zvaničnoj informaciji, tako da ne bih šire elaborirala šta bi to, zapravo, značilo u slučaju da je to zvanični stav HDZ-a a i smjer u kojem se ide, ističe Kratina.

S druge strane, od predstavnika HDZ-a BiH bilo je nemoguće dobiti izjavu o tome da li je zvaničan stav stranke to da u Vladi FBiH žele da se odlučuje po istom principu kao u Vijeću ministara BiH i da li će na tome istrajavati?

U kabinetu predsjednika FBiH Marinka Čavare, koji je ujedno i potpredsjednik HDZ-a, rečeno je “da predsjednik danas ne može dati izjavu”. Dopredsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Mladen Bošković u pisanoj poruci naveo je da je van zemlje i da također nije u prilici da razgovara. Javio se Marijan Klaić, predsjednik Kluba poslanika HDZBiH-HNS-a, ali je i on novinarku Oslobođenja uputio na Čavaru koji je, kako kaže, “šef povjerenstva za razgovore o federalnoj razini”.

Damir Mašić, šef Kluba poslanika SDP-a BiH u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, kaže da je bilo vlasti i prije SDA i HDZ-a, ali i u pauzama njihove vlasti, koja je funkcionisala manje-više bez problema, zbog toga što politički subjekti nisu zloupotrebljavali mehanizme blokade koji su uspostavljeni kroz Ustav FBiH i zakone.

Ništa formalno

– SDP je dao svoje prijedloge, između ostalog, kako da se ustavnopravni okvir unaprijedi. Međutim, sve to ništa ne znači ako neko ne želi da formira vlast, ako ne želi da implementira određene stvari i ono gdje se može unaprijediti. Naši prijedlozi su išli u tom pravcu da, naprimjer, postoje jasni i precizno definisani rokovi u kojim se mora formirati kako zakonodavna tako i nakon nje izvršna vlast. Rokovi u kojima predsjednik s dopredsjednicima FBiH mora nominirati premijera, odnosno Vladu FBiH. Međutim, sve to nema svrhu, jer u startu ovi razgovori nisu bili planirani da se dođe do rješenja, bar ne od HDZ-a dominantno, jer su u konačnici oni ti koji se najviše žale na ustroj u FBiH i važeća rješenja. Ni na jedan od ovih sastanaka nisu donijeli konkretan prijedlog na osnovu kojeg bismo mogli reći da su nešto predložili i da zagovaraju određene stvari – navodi Mašić.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here