PODRŠKA I RAZVOJ U OBNOVI INFRASTRUKTURE U OPĆINI PALE FBiH

0
98
Obećana značajna podrška Općini Pale FBiH i dogovorena saradnja u narednom periodu.
Ministar za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline BPK-a Goražde Bojan Krunić zajedno sa poslanicima u skupštini BPK Goražde Sinanom Ligatom i Šefikom Bukalom posjetili Općinu Pale FBiH.
Načelnik Općine Pale FBiH Almin Ćutuk u petak 14.01.2022.god. u radnu posjetu primio je delegaciju BPK Goražde koju su činili Ministar za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline u Vladi BPK Goražde Bojan Krunić i poslanici u Skupštini BPK Goražde Sinan Ligata( NBL ) i Šefik Bukalo( NBL ).
Cilj posjete ovoj loklalnoj zajednici je podrška u razvoju i obnovi infrastrukture kao i pomoć u uređenje izletišta te izgradnji turističkih kompleksa.
Načelnik je u razgovoru za naš radio iskazao zadovoljstvo posjetom dva poslanika u Skupštini BPK Goražde kao i posjetom Ministra u Vladi BPK obzirom da je ovo prva radna posjeta ministra Krunića Općini Pale i poslanika u skupštini BPK Goražde, koji su došli da se upoznaju sa trenutnim stanjem u Općini Pale FBiH te da se uvidi u kojem pravcu je najprijoritetnije djelovati kada je upitanju Ministarstvo za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline BPK Goražde.
Načelnik Ćutuk svoje goste je upoznao sa projektima čija realizacija je u toku, ali je bilo riječi i o projektima i aktivnostima planiranim za naredni period, a kojima bi pomoć Ministarstva za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline bila od velikog značaja.
Po riječima Ministra Krunića i ako je želja za posjetom ovoj Općini postojala od ranije bilo je teško uskladiti sve obaveze.Ali danas su tu da zajedno sa načelnikom Općine obiđu ovu lokanu zajednicu i da se uvidi u kojem pravcu je potrebno djelovati kada je upitanju ovo ministarstvo.
U Budžetu BPK Goražde za 2022. god. po riječima ministra planirana su značajna sredstva za ove namjene, tako da bi određena finansijska sredstva trebala biti izdvojena i za ovu malu lokalnu zajednicu kojoj je potrebna pomoć viših nivoa vlasti .
Prilikom posjete Općini Pale delegacija BPK Goražde zajedno sa načelnikom Ćutukom posjetila je i OŠ „Prača“ i susrela se sa direktoricom ove ustanove Ajlom Subašić koja je načelnika Općine, ministra i poslanike u Skupštini BPK Goražde upoznala sa gorućim problemom u ovoj Ustanovi, a koji se odnosi na smanjenu energetsku efikasnost fiskulturne dvorane, kao i podršci projektnim aktivnostima koje se odnose na sanaciju i ugradnju vanjske termoizolacije fasade fiskulturne dvorane, zamjenu dotrajale fasadne stolarije, te rekonstrukciju krova fiskulturne dvorane.
Podrška i partnerstvo su uspješno uspostavljeni i za naredni period i neizostavan su dio pomenutih projektnih aktivnosti koje će biti realizovane u narednom periodu saglasni su sudionici današnjeg sastanka u Općini Pale FbiH.
Posjetu Općini Pale FBiH predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti BPK Goražde zajedno sa načelnikom Općine Alminom Ćutukom završili su obilaskom industrijske zone „Vinčica“, kao i dječijeg igralište u Hrenovici čija izgradnja i opremanje je u toku.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here