Novalić i Milićević o 200 miliona KM za kantone: Nastojimo poboljšati uslove života građana

0
39

Nakon što su prije osam dana u Vladi FBiH potpisani ugovori o raspodjeli 200 miliona KM kantonima, premijer Fadil Novalić i ministrica finansija Jelka Milićević komentirali su podršku Vlade FBiH nižim nivoima vlasti.

U izjavi za Klix.ba, Milićević ističe kako je od 2020. do 2022. godine Vlada FBiH nižim nivoima vlasti dodijelila 669 miliona KM iz busdžeta.

“Ukupno 239 miliona KM iz federalnog budžeta za ovu godinu Vlada izdvaja kantonima i njihovim općinama i gradovima. Uz 460 miliona KM koje je Federacija dala tokom pandemije za održavanje ekonomske stabilnosti kantona, to je ukupno 699 miliona maraka u 2020., 2021. i 2022. godini iz federalnog budžeta”, ističe Milićević.

Također, naglašava kako se dodjelom sredstava nastoje poboljšati uslovi života građana.

“Vlada FBiH ovim potvrđuje svoju opredijeljenost nastavku izravne pomoći u finansiranju redovitih aktivnosti i projekata od značaja za Federaciju koji se provode na nižim nivoima vlasti. Prepoznajući važnost strukturalnih reformi koje i sama Vlada Federacije u kontinuitetu provodi, ovom finansijskom potporom želimo omogućiti bolje uvjete života građana, poboljšati usluge koje se pružaju lokalnoj zajednici, stvoriti bolje uvjete za poduzetništvu, te jačati ekonomsku i fiskalnu osnovu lokalnih zajednica”, pojašnjava.

Ističe kako je Vlada FBiH još ranije definirala ciljeve koji se odnose na niže nivoe vlasti.

“Građani najviše osjete značaj projekata koji donose izravnu korist u općinama njihovog stanovanja. Program ekonomskih reformi koje je Vlada usvojila u četvrtom mjesecu definira ciljeve koji se prenose i na niže nivoe vlasti. To su upravljanje javnim finansijama, zelena tranzicija, digitalne transformacije, ekonomske integracije, tržište energije, transporta, poljoprivreda, industrija i usluge, obrazovanje, zapošljavanje i tržište rada, socijalna zaštita i inkluzija, zdravstvena zaštita, poslovno okruženje i smanjenjenje sive ekonomije”, govori Milićević.

Na kraju, naglašava kako se očekuje da se ovim sredstvima ublaže posljedice globalne inflacije koja neminovno utječe i na domaće tržište.

“Sve to su obaveze čije ispunjenje su preuzeli i predstavnici kantona koji su potpisali ugovore za ukupno 200 milijuna KM koje dajemo kantonima ove godine s razine Vlade Federacije. Svakako da očekujemo da sredstva u ovim globalnim privrednim poteškoćama, budu usmjerena i za ublažavanje posljedica globalne inflacije i poremećaja na tržištima u lokalnim sredinama, kako bi se olakšao životni standard građana”, zaključila je Milićević.

Novalić: Pomoć kantonima znači i realizaciju važnih projekata

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić je naglasio kako se kantonima daje pomoć od 200 miliona KM, a da će opštine i gradovi dobiti 39 miliona KM pomoći.

“Već treću godinu zaredom kantonima za održavanje ekonomske stabilnosti nižih nivoa vlasti dajemo 200 miliona KM, a opštinama i gradovima uskoro ćemo dodijeliti ukupno 39 miliona. Vlada Federacije raspisala je Javni poziv za podnošenje prijava za finansiranje i sufinansiranje projekata, od značaja za jedinice lokalne samouprave od 29 miliona KM, dok će još 10 miliona KM biti dodjeljeno na principu solidarnosti svim općinama i gradovima u jednakom iznosu od 125.000 KM na ime finansijske pomoći budžetima”, ističe Novalić u izjavi za Klix.ba.

Pojašnjava kako je pomoć kantonima usmjerena na završetak značajnih infrastrukturnih projekata.

“U savezu sa kantonima ugovor o raspodjeli 200 miliona KM je potpisan i on je ujedno i pečat na ulogu Federacije Bosne i Hercegovine kao glavne osovine razvoja i lokomotive koja sve vuče naprijed. Riječ je o pomoći za provođenje strukturalnih reformi, te za finansiranje i sufinansiranje infrastrukturnih projekata koji su od značaja za Federaciju BiH u omjeru 50 posto naprema 50 posto. Ovo izdvajanje znači izgradnju i završetak značajnih infrastrukturnih projekata, a što posljedično donosi nove prihode, nova radna mjesta, ekonomsku stabilnost i sigurnost građanima”, ističe premijer FBiH.

Također, Novalić ističe kako je cilj Vlade FBiH taj da svi građani imaju jednaka prava bez obzira u kojem kantonu žive.

“U zadnje tri godine tako su niži nivoi vlasti iz federalnog budžeta dobili skoro 700 miliona KM za održavanje ekonomske stabilnosti. Osim ove direktne podrške na teret federalnog budžeta, mi smo od ove godine, a prvenstveno u cilju ublažavanja posljedica globalne inflacije, unijeli i niz novih socijalnih reformi koje su od izuzetnog značaja za sve naše kantone, a za neke od njih znače i izlazak iz agonije. Naše osnovno opredjeljenje je da svi naši građani moraju imati jednaka prava bez obzira u kojem kantonu žive”, rekao je Novalić.

Zbog toga, ističe kako se uvodi novi zakon o materijalnoj podršci porodicama.

“Zato uvodimo kroz novi zakon o materijalnoj podršci porodicama s djecom dječiji dodatak od 103 KM mjesečno do 18. godine, što je tri puta više od dosadašnjeg prosjeka. Ujednačili smo prava sve djece, jer smo prepoznali diskriminaciju s obzirom na to da nisu svi kantoni isplaćivali ovu naknadu. Također, uredili smo naknade za porodilje, koje su se isplaćivale različito od kantona do kantona ili se nisu nikako isplaćivale”, naglašava premijer.

Pojašnjava kako je donesen još niz zakona koji će poboljšati uslove građanima.

“Donijeli smo Zakon o roditeljima njegovateljima. Iako je, nažalost, bilo određenih kašnjenja u početku njegove provedbe, sretni smo da su konačno počela da se izdaju prva rješenja za roditelje koji moraju isključivo da brinu o svojoj djeci. Isto je i sa Zakonom o biomedicinski potpomognutoj oplodnji gdje parovi nisu imali jednaka prava jer su kantoni to različito uređivali. Sada će svi parovi u FBiH pod jednakim uvjetima imati pravo na liječenje BMPO-om na teret budžeta Federacije. Za te mjere pronatalitetne politike ćemo izdvajati 10 miliona maraka godišnje.  Odnosno, ukupno oko 150 miliona KM godišnje iz federalnog budžeta će se davati za dječije dodatke, podršku roditeljima njegovateljima te za liječenje neplodnosti”, rekao je Novalić.

Podrška mladima

Kao jedan od pravaca djelovanja Vlade FBiH, Novalić ističe i podršku mladima.

“Jedan od primjera je i podrška mladima pod jednakim uvjetima u svim kantonima, gdje izdvajamo 15 miliona KM iz federalnog budžeta, a još 15 miliona osigurava Union banka za povoljne stambene kredite mladima. To je 30 miliona KM za mlade koji od 10. juna ove godine, bez obzira iz kog kantona da dolaze, mogu aplicirati za ove stambene kredite, koje već petu godinu zaredom subvencionira Vlada Federacije”, objašnjava.

Također, ističe kako je FBiH iznijela i tokom pandemije najveći teret.

Podsjetit ću i da smo krajem januara ove godine isplatili 60 miliona maraka pomoći za ublažavanje posljedica pandemije obrtnicima i drugim samostalnim djelatnostima i to za 24.766 korisnika u cijeloj Federaciji. Ubrajajući ukupnu podršku kantonima, općinama i gradovima za privredu, zdravstvo i pomoć budžetima na nižim nivoima vlasti u 2020. i 2021. godini izdvojili smo ukupno 827 miliona KM, kako bi u teškim uvjetima uspjeli finansirati sve svoje obaveze prema građanima”, rekao je premijer FBiH.

Na kraju, Novalić je poručio kako očekuje i nastavak projekata koji će doprinijeti boljem životu građana.

Uz ovogodišnjih 239 miliona KM, to je iznos veći od milijardu maraka s nivoa Federacije. Siguran sam da ćemo zahvaljujući ovakvim podrškama i međusobnim saradnjama, iskrenim i otvorenim odnosima, nastaviti ovaj naš put zajedničkog rada na reformama, u službi rješavanja životnih pitanja stanovnika cijele Federacije BiH”, zaključio je premijer FBiH Fadil Novalić.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here