Obilježena 27. godišnjica masakra kod škole na Dobrinji: Građani su ubijeni u redu za vodu

0
270

U ime Kantona Sarajevo, ministar kulture i sporta Samir Avdić danas je odao počast i položio cvijeće na spomen – obilježje žrtvama masakra kod Osnovne škole “Skender Kulenović” na Dobrinji.

Na ovom mjestu, prije 27 godina, od granate ispaljene sa agresorskih položaja vojske RS, čekajući u redu za vodu, ubijeno je sedam stanovnika Dobrinje, dok ih je dvanaest teže i lakše ranjeno.

Ubijeni su Kenan Čizmić, Rešad Imamović, Izet Kadić, Sulejman Mehmedović, Bahrija Sijerčić, te Nura i Safet Lončar. Na spomen obilježju žrtvama masakra koji se nalazi u atriju škole ispisana su i imena Denisa Bosankića i Misada Hodžića, učenika ove škole koji su poginuli na Dobrinji tokom agresije na našu zemlju.

Ministar Avdić je ovom prilikom naglasio kako je veoma važno da se prisjećamo ubijenih građana, da govorimo o njima, kao i o hiljadudnevnoj opsadi našeg grada, tokom koje su svi stanovnici bili izloženi ogromnim patnjama.

Bili su gladni, žedni, promrzli, izloženi neprestanim granatiranjima i snajperskim djelovanjima. Kazao je kako bi zločinci željeli šutnju, ali da se to neće desiti.

“Mi ćemo se ovdje pomoliti i ćutati samo minutu, a nećemo prestati govoriti i podsjećati na planski i sistematizovan zločin kakav se desio u Sarajevo i cijeloj Bosni i Hercegovini tokom agresije”, poručio je ministar.

Kazao je kako, bez obzira na prošlost, naša budućnost se mora graditi, te da moramo istrajavati na idejama na kojima BiH može i mora opstati a to su suživot, međusobno uvažavanje i tolerancija svih naroda i građana.

Na mjesto masakra kod OŠ “Skender Kulenović” cvijeće su položile i porodice, rodbina, prijatelji ubijenih sugrađana, delegacije Grada Sarajeva, Općine Novi Grad, te predstavnici Unije civilnih žrtava rata KS i Savjeta MZ “Dobrinja – D”.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here