Turković i Cavusoglu održali sastanak: Turska podržava put BiH prema EU i NATO-u

0
193

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković i šef turske diplomatije Mevlut Cavusoglu održali su danas sastanak na kojem je razgovarano o odnosima dvije zemlje, ali i aktuelnoj političkoj situaciji.

Šefica bh. diplomatije je nakon sastanka izjavila kako BiH treba podršku zemalja kao što je Turska na putu prema EU.

“Ono što je najvažnije i što Bosna i Hercegovina treba od svojih međunarodnih prijatelja, od snažnih država poput Turske, jeste podrška na međunarodnoj sceni za napredak Bosne i Hercegovine ka članstvu u Evropskoj uniji i NATO. Turska je nedvosmisleno i nepokolebljivo na strani ne samo očuvanja teritorijalnog integriteta i stabilnosti BiH, nego podržava napredak naše države u smjeru u kojem to želi i velika većina građana Bosne i Hercegovine”, rekla je Turković.

Naglasila je kako takav stav ne ovisi od dnevnih okolnosti već je to strateški i bratski odnos prema narodima i građanima BiH.

“Turska je bila ključni zagovornik odobravanja Akcionog plana za članstvo za Bosnu i Hercegovinu za NATO. Bila je i predlagač historijske deklaracije o Bosni i Hercegovini koju je usvojila Organizacija islamske konferencije nedavno na samitu u Islamabadu”, poručila je ministrica.

Kada su u pitanji bilateralni odnosi, naglašeno je kako Bosna i Hercegovina i Turska imaju odlične i vrlo sadržajne odnose.

“Nemamo otvorenih pitanja, ali imamo otvorene projekate i prostora da saradnju osnažimo. Posebno u ekonomskom pogledu. Zahvaljujemo Republici Turskoj za svu dosadašnju pomoć i podršku, posebno na angažmanu Turske agencije za razvoj i koordinaciju (TIKA) u BiH, oko 900 projekata u BiH vrijednih više od 400 miliona dolara”, ističe Turković.

Između ostalog, ministrica Turković je poručila kako će se posebno pamtiti pomoć tokom borbe protiv pandemije koronavirusa.

“Također, vrlo je važna i pomoć u pogledu osnaživanja poljoprivrednog sektora u BiH i proizvodnji hrane. Na koncu, Republika Turska ima važnu i vrlo konstruktivnu ulogu u regiji. Bosna i Hercegovina ima interes za razvijanje regionalne saradnje i jačanje regionalnih veza posebno sa našim susjedima. Vjerujemo da su stabilnost i napredak naše države su ključni za cijeli region”, zaključila je Turković.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here