Džaferović od Michela jutros tražio da se kandidatski status dodijeli i BiH

0
282

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović sastao se danas uoči početka samita EU – Zapadni Balkan sa šefom Evropskog vijeća Charlesom Michelom s kojim je razgovarao o evropskoj perspektivi BiH.

Uoči samita, Džaferović je poručio kako je zamolio Michela da na sjednici Evropskog vijeća podrži dodjelu kandidatskog statusa BiH.

“Ako će Evropsko vijeće dodijeliti kandidatski status za Ukrajinu i Moldaviju, onda i Bosna i Hercegovina treba dobiti kandidatski status. Zamolio sam predsjednika Michela da na sjednicu Evropskog vijeća podrži kandidatski status za BiH”, rekao je Džaferović.

Osim sa Michelom, Džaferović se uoči početka samita sastao i s premijerom Portugala Antoniom Costom.

“Kazao sam da je istina da BiH nije ispunila sve uslove, ali je istina i da proruske snage u BiH ne dozvoljavaju ispunjavanje uslova koje postavila Evropska komisija, te da svi građani BiH ne trebaju biti kažnjeni zbog toga. Zamolio sam premijera Portugala da se na sjednici Evropskog vijeća založi za kandidatski status BiH, jer nakon dodjeljivanja kandidatskog statusa Ukrajini i Moldaviji, koje pozdravljam kao geopolitičku odluku, bilo bi nepravedno ostaviti BiH bez kandidatskog statusa”, zaključio je Džaferović.

Pored ovih sastanaka, Džaferović se sastao i s premijerom Nizozemske Markom Rutteom i premijerom Grčke Kyriakosom Mitsotakisom.

“Evropska perspektiva Bosne i Hercegovine je pitanje mira. Ona mora biti realna, vidljiva i bliska. Također, ona mora biti rezultat geostrateškog promišljanja, a ne samo administrativnog, jer to zahtijeva historijski trenutak kakav imamo u Evropi”, rekao je Džaferović.

Također, predsjedavajući Predsjedništva BiH sastao se i sa Emmanuelom Macronom i Ursolom von der Leyen.

“Zahvaljujući odlučnoj akciji međunarodne zajednice, stanje u Bosni i Hercegovini je postalo znatno stabilnije. Ali da bi se gradio mir nije dovoljno zaustaviti destrukciju. Da bi se osigurala održiva stabilnost, potrebno je uraditi više i samo Evropska unija ima sredstvo kojim može osigurati dugoročni mir. To je kredibilna evropska perspektiva”, zaključio je Džaferović.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here