You are here:: Novosti Let’s do it – očistimo zemlju za 1 dan
 
 

Let’s do it – očistimo zemlju za 1 dan

U BiH se ove subote po drugi put realizuje najveća volonterska akcija u povijesti BiH ”Let’s do it – očistimo zemlju za 1 dan”, posvećena prvenstveno čišćenju ilegalnih deponija smeća u jednom danu, ali i čišćenju zelenih površina i drugih prirodnih vrijednosti, odnosno zaštićenih područja.

Akcija čišćenja u okviru projekta „Let's do it“ provedena je i u Prači i okolnim mjestima, te je istoj podršku iskazao veliki broj volontera – njih oko stotinjak su učenici osnovnih i srednjih škola, a tom prilikom je uklonjeno oko desetak divljih deponija.

Nositelj ovog projekta su udruge građana Ruke iz Sarajeva i Mozaik prijateljstva iz Banje Luke.

Glavni štab akcije Let’s do it – očistimo zemlju za 1 dan na dan akcije biti će smješten u zgradi Ujedinjenih nacija u Sarajevu u Ulici Zmaja od Bosne bb, gdje će se prikupljati informacije o broju građana BiH koji su se priključili akciji, te o količini prikupljenog otpada.

Ciljevi akcije su uključiti 100.000 volontera i napraviti upotpunjeni registar svih ilegalnih deponija smeća u Bosni i Hercegovini, kao i ukloniti iz prirodnog okruženja najmanje 20.000 tona smeća te podići svijest i edukovati javnost o značaju zaštite životne sredine.

/radiopraca/