Home » VIJESTI » Iz Bh. povorke ponosa poručuju: Ove godine ćemo ujedinjeno, ponosno zajedno biti još više glasniji

Iz Bh. povorke ponosa poručuju: Ove godine ćemo ujedinjeno, ponosno zajedno biti još više glasniji

Iz Organizacionog odbora Bh. povorke ponosa oglasili su se saopćenjem u kojem su objasnili zašto je na Povorku važno izaći ove godine.

Na početku su istakli da je Bh. povorka ponosa nastala kao potreba LGBTIQ+ zajednice da bude vidljivija u našem društvu te da se kroz ovaj aktivistički čin više skrene pažnja na probleme i potrebe sa kojima se LGBTIQ+ osobe suočavaju.

“Prvu i važnu promjenu koju je povorka donijela jeste da danas niko u ovoj državi ne može reći da LGBTIQ+ osobe ne postoje. Naša vidljivost kroz povorku je pokazala da su LGBTIQ+ osobe sastavni dio ovog društva i da su to uvijek i bile”, navode iz Bh. povorke ponosa.

Naglašavaju da je smanjenje predrasuda, netrpeljivosti, diskriminacije i nasilja je nešto što je najvažniji cilj organizovanja povorki.

“Njihovim smanjenjem, mi – lezbejke, gejevi, biseksualne, trans, interspolne i queer osobe bismo živjele slobodnije, sigurnije i autentičnije. I to je korak koji, nažalost, još uvijek nismo postigli”, objašnjavaju.

Neke sredine su u zadnjih pet godina postale otvorenije te se podrška sigurno povećala, a porodice, komšije, kolege , prijatelji, ali i građani su otvoroniji u iskazivanju podrške.

“Međutim, mi još uvijek živimo u izrazito neprijateljskom okruženju gdje se svakodnevno suočavamo sa strahom od nasilja i odbacivanja, a ovogodišnji zločin iz mržnje koji je učinjen nad članovima i članicama Organizacionog odbora Bh. povorke ponosa u Banjaluci je još jednom naglasio koliko su fašističke, konzervativne i desničarske struje prisutne u našem društvu, te da se ne libe koristiti nasilje protiv LGBTIQ+ osoba. Da bismo im se usprotivili moramo biti glasni, vidljivi i prisutni na ulici. Mi vjerujemo da je više onih koji su dobri, empatični i otvoreni za različitost. Zato vjerujemo u naš otpor”, poručuju iz Bh. povorke ponosa,

Kažu i da je sve članove Organizacionog odbora Bh. povorke ponosa šokirao nasilnički napad, nanio ogromne traume, prouzrokovao niz psihičkih i fizičkih problema, ali ih nikako nije pokolebao niti odvratio od borbe.

“Zato ćemo ove godine na četvrtoj Bh. povorci ponosa ujedinjeno, ponosno zajedno, biti još više glasniji. U tome nam treba vaša pomoć. Ako ste mislili da ne izađete jer ovo je samo još jedna povorka u nizu, mi vam poručujemo da nije. Svaka, a naročito ova, itekako je važna kako bismo zajedno poslali poruku da ne pristajemo na društvo u kom će se tolerisati nasilje, izolacija, marginalizacija i diskriminacija LGBTIQ+ osoba, ali i svih drugih koji_e se ne uklapaju u one zamišljene politike i društvene norme vladajućih nacionalističkih struktura”, objašnjavaju.

Dodaju da borbom žele postići promjene koje će uključivati zakonsku jednakost i implementaciju zakona koji bi trebali štititi sve te da e njihova borba trajati sve dok ne bude postignuta nulta toleranciju na nasilje dok LGBTIQ+ osobe ne budu vidljive u svim sferama, bez da vidljivost ugrožava njihove živote

“Moramo biti svjesni da oni koji su danas protiv LGBTIQ+ osoba, sutra će biti protiv bilo koga ko im ne odgovara. Ne smijemo to dopustiti. Moramo biti kontinuirani otpor takvim strujama. Zato vas još jednom pozivamo da izađete u subotu i zajedno sa nama poručite svima da će ljubav uvijek biti jača od mržnje”, zaključuju iz Organizacionog odbora Bh. povorke ponosa.