Home » VIJESTI » Apel iz Vijeća Evrope da se 11. juli proglasi Međunarodnim danom sjećanja genocida u Srebrenici

Apel iz Vijeća Evrope da se 11. juli proglasi Međunarodnim danom sjećanja genocida u Srebrenici

Komesarka za ljudska prava Vijeća Evrope Dunja Mijatović apelovala je danas da je krajnje vrijeme da se 11. juli proglasi Međunarodnim danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

Mijatović je naglasila u videoporuci da je genocid u Srebrenici, u kojem je brutalno ubijeno 8.372 Bošnjaka, većinom muškaraca i dječaka, mračno poglavlje u zajedničkoj historiji Evrope.

“Da je u Srebrenici počinjen genocid nije stvar mišljenja, to je historijska činjenica, pravno utvrđena od strane Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, Međunarodnog suda pravde i domaćih sudova. Nažalost, mnogi ljudi ne znaju i neće da znaju za genocid, a neki ga čak i poriču. Ovo je uvreda za žrtve i ozbiljna prijetnja pravdi i miru u regionu”, poručila je Mijatović.

Dodala je da kultura poricanja genocida mora prestati te da politički lideri u regionu snose primarnu odgovornost za zaustavljanje trenutne spirale poricanja provisanjem kulture istine, pravde, pomirenja i iskrene empatije prema žrtvama.

“Edukacija o genocidu i očuvanju sjećanja na žrtve također je od velike važnosti. Majke Srebrenice neumorno čuvaju sjećanje i traže pravdu u proteklih 28 godina. Za vrijeme njihove posjete Vijeću Evrope 2019. pozvale su Vijeće Evrope i Ujedinjene nacije da uspostave zvanični međunarodni dan sjećanja 11. jula”, navela je.

Naglasila je kao i uvijek da podržava njihov poziv te da je krajnje vrijeme da međunarodna zajednica proglašenjem dana sjećanja pokaže da stoji na strani istine i da je solidarna sa preživjelima i porodicama žrtava.

“Kao što je moj dragi prijatelj i neumorni zagovornik pravde i mira, Menachem Rosensaft, rekao prošle godine u Potočarima:

“Danas i sutra, mi koji nismo bili tu smo potpuno solidarni sa preživjelima i njihovim porodicama. Posvetimo se zajedno trajnom upisivanju genocida koji se dogodio u Srebrenici i Potočarima u anale čovječanstva, naravno radi sjećanja, ali i, što je jednako važno, kao upozorenje. Krajnje je vrijeme da se 11. juli proglasi Međunarodnim danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici”, zaključila je.